Una nombrosa marxa en silenci i amb els braços alçats va recórrer ahir al vespre el centre d'Artés, des del Parc Municipal fins a la plaça de la Font, on a la matinada hi havia hagut una agressió feixista contra veïns que penjaven llaços grocs, i que va deixar dos ferits amb contusions.

La manifestació s'havia convocat hores abans per condemnar els fets, que van trasbalsar la població justament en el seu cap de setmana de fira (vegeu més informació a la pàgina següent). El punt de partida era el Parc Municipal, a les 8 del vespre, moment en què es van aturar les sardanes que s'hi estaven fent, per donar pas a l'acte de protesta.

Amb el parc ple a vessar, l'alcalde d'Artés, Ernest Clotet, va lamentar els fets en un dia «en què hauríem volgut una fira amb normalitat i, en canvi, ens la fan viure compungits». Tot seguit va donar pas a Arantxa Ureta, com a representant de l'ANC, que també va condemnar l'atac ultra de la matinada , i va dir «prou a la impunitat davant les agressions».

Al seu torn, el president d'Òmnium Cultural al Bages, Jordi Cor-rons, va fer «una condemna enèrgica a tota violència feixista». Va lamentar que «tenim gent a la presó quan altres tenen una absoluta impunitat mentre els nostres drets van sent retallats», i va denunciar «el feixisme tolerat per l'Estat, que intenta fer-nos por i i que responguem a la violència amb més violència, però és un intent infructuós».

L'últim a parlar va ser el regidor d'Artés Israel Falcó, que, en la mateixa línia de les intervencions anteriors, va condemnar les agressions ultres: «Ens volen amb por però ens trobaran de cara, junts i valents».

Acabats els discursos, hi va haver efusius aplaudiments al crit de «no passaran!» i la cobla que amenitzava les sardanes va interpretar Els segadors. Tot seguit es va iniciar la marxa en silenci fins a la plaça de la Font, precedida per una pancarta amb el lema «Artés antifeixista». Un cop a la plaça, un altre llarg aplaudiment va posar fi a un minut de silenci, i es van sentir diverses consignes de protesta contra el feixisme entre els manifestants. D'aquesta manera es posava fi a una protesta pacífica de poc més de mitja hora, mentre la fira continuava el seu curs.

L'Ajuntament estudia accions

L'alcalde d'Artés, Ernest Clotet, va explicar ahir a aquest diari que els propers dies «valorarem els fets amb més calma» davant la possibilitat que l'Ajuntament es pugui personar com a acusació particular contra els autors de l'agressió d'ahir a la matinada. «La reacció ràpida ha estat sumar-nos a la manifestació d'avui contra aquesta actes intolerables», deia Clotet, i de cara a més endavant «no podem descartar res».

L'alcalde apuntava que a Artés «el feixisme és un problema més històric que actual», i en aquest sentit recordava com fa una vintena d'anys l'Ateneu del poble va cremar en un incendi provocat «atribuïble a grups ultres», i com també hi va haver problemes amb la retirada d'un monument franquista fa uns anys, «i vam passar un època de pintades en cases de veïns». En la qüestió del procés, «havien tret llaços grocs, però d'agressions no n'hi havia hagut».

Un problema creixent al Bages

L'agressió d'ahir a Artés se suma a un cúmul d'incidents diversos per part de grups ultra, en alguns casos amb violència, que al Bages s'han disparat d'ençà de l'1 d'octubre.

La primera de les agressions va tenir lloc el 12 de novembre a Castell-galí, quan un veí d'aquest municipi va ser agredit en un bar per tres ultres que tornaven de la manifestació que aquell mateix diumenge s'havia fet a Manresa. Deu dies després, un grup d'excursionistes que s'estaven fotografiant amb una estelada a Collbaix van ser increpats per un individu que els anava gravant en vídeo mentre els insultava. Ja en campanya per al 21-D, al Pont de Vilomara hi va haver una nova agressió per part de dos individus d'afiliació ultra contra un grup de veïns que penjaven cartells de la CUP.

Però la diana ha estat Balsareny, que aquests darrers mesos ha viscut diversos episodis de tensió amb presència de grups ultres vinguts d'arreu. Al novembre ja hi havien intentat organitzar una manifestació, que finalment va ser desconvocada, però que es va acabar muntant el 18 de febrer, amb increpacions per part d'alguns del participants a persones que eren a l'entrada del bar Casino.

Els llaços grocs i les estelades també han estat motiu de vandalisme i agressions. A banda de l'atac d'ahir a Artés, motivat per la col·locació de llaços grocs, fa una setmana que l'estelada gegant que hi ha en un marge de la carretera de Santpedor a Castellnou va tornar a aparèixer amb destrosses, i dilluns, quan els veïns es disposaven a reparar-la, un grup d'ultres es va desplaçar fins a la carretera per increpar-los.

El Berguedà tampoc no n'ha quedat al marge, i ara fa un mes, el propietari de dos camps de conreu de la Valldan, Àngel Guixé, va veure com uns vàndals li havien serrat una quinzena d'arbres fruiters on havia col·locat llaços gros en solidaritat amb els els polítics empresonats i exiliats.