Quaranta-vuit robatoris al País Basc (comesos principalment a Guipúscoa, Urruña i Hendaia) i quatre robatoris més a Catalunya. Aquest és l'historial que acumulava un veí de Barcelona de 24 anys, de nacionalitat albanesa, que a principi d'any va anar a robar en una casa de Solsona. Allà, però, va ser enxampat in fraganti pels propietaris del domicili. Els Mossos l'han relacionat amb la resta de casos i l'han pogut detenir. El jutge ha dictat l'ingrés a presó.

Els fets, segons va informar ahir el cos policial, es remunten al 8 de gener, quan els Mossos van rebre la denúncia del robatori en un domicili de Solsona. Els propietaris van explicar que, a la tarda, mentre eren a l'immoble, van sentir sorolls i van enxampar un home intentant accedir al domicili a través del balcó. El lladre, en ser descobert, va fugir ràpidament.

Els Mossos de la Regió Central van iniciar una investigació que va permetre determinar que l'assaltant integrava un grup integrat per tres homes, que s'havien especialitzat en robatoris a domicilis.

Els agents van comprovar que hi havia una clara coordinació entre els membres del grup. Un d'ells feia de conductor i deixava els altres dos a prop de la zona escollida per cometre el robatori. Quan els dos assaltants finalitzaven el robatori, avisaven el conductor, que els recollia, per tornar al domicili que havien fixat a Barcelona.

Els investigadors van comprovar que el grup sempre seguia un mateix patró. Escollien cases de zones residencials de poblacions petites i, quan no hi eren els propietaris, saltaven les tanques perimetrals per forçar finestres o portes. De dins dels domicilis, en sostreien diners en metàl·lic, joies i petits electrodomèstics.

Fruit de les indagacions policials, també es va determinar que la banda es desplaçava periòdicament al País Basc, la qual cosa va fer sospitar que podrien estar delinquint també en poblacions de Guipúscoa i del sud de França. Els agents van establir contactes amb l'Ertzaintza i, gràcies a l'intercanvi d'informació, van poder confirmar que els tres homes estarien implicats en 24 robatoris en domicilis de Guipúscoa i 24 més a les poblacions basques d'Urruña i Hendaia, situades a l'Estat francès, a tocar de la frontera.

Els Mossos van comprovar que un dels lladres havia marxat d'Espanya. Davant d'aquests fets, el 25 d'abril es va establir un operatiu que va permetre detenir el principal investigat. La mateixa tarda, els agents van entrar al seu domicili de Ciutat Vella. A l'interior del domicili es van localitzar diners en metàl·lic i documents.