L'exconseller de Catalunya Caixa Joan Güell, que va ser-ne vicepresident primer, va assegurar ahir que el van elegir per formar part del màxim òrgan de gestió de l'entitat «en un sorteig entre els clients» de l'antiga caixa, i que ell va acceptar el càrrec, però que mai li van advertir que tindria funcions executives.

Güell va declarar ahir en el judici com a acusat, en haver votat a favor el 2010 de dos augments salarials a l'antiga cúpula de l'entitat financera en dues sessions del consell d'administració celebrades aquell any.

En la seva declaració davant el tribunal, Güell, que gestiona un negoci familiar format per dues gasolineres, va dir que un dia va rebre una carta on se l'informava que, per sorteig, havia estat elegit representant dels impositors en el consell, i que, després de consultar-ho amb el director d'oficina, es va decidir a fer el pas.

Abans d'acceptar ser conseller, va explicar que va mantenir una reunió amb un exdirectiu de Caixa Catalunya, al qual va confessar que els seus coneixements bancaris eren limitats, però que aquest directiu li va assegurar que el que buscaven era simplement «gent amb sentit comú», perquè per a les decisions tècniques ja hi havia els executius.

Tant a preguntes del fiscal, com de l'advocada de l'Estat i del seu mateix advocat, aquest exconseller, que va precisar que no té formació universitària (es va quedar en el batxillerat), va dir que mai no va tenir «la sensació» que l'entitat travessés una situació crítica, i que ningú no li va dir que tindria «funcions executives». En ser elegit vicepresident, li corresponia per estatuts formar part també de la comissió de retribucions de l'entitat, però va insistir que, en tot moment, es va guiar per les indicacions que li feien tant l'exdirector general Adolf Todó com altres directius. «Jo em creia en tot moment allò que em deia el director general. Jo gestiono gasolineres. No un banc», va insistir.

En aquesta línia, va confessar que «no és just» que li demanin quatre anys de presó per unes decisions que ell va considerar que eren «justes i legals». «Mai no vaig pensar que arribaria a aquesta situació», va afegir.

D'una banda, va dir que no recordava si Todó va estar present en el consell d'administració del 2010, en el moment que es va aprovar el primer augment del seu sou a la cúpula de l'entitat, encara que després va afegit: «Crec que no hi era». Tot i que el fiscal el va acusar de cobrar 79.000 euros en dietes, Güell va insistir que sempre va creure que el seu càrrec era «institucional».