Els Mossos d'Esquadra, durant els controls de trànsit, rarament enxampen cap conductor o passatger que no porti cordat el cinturó de seguretat. Però la cosa canvia quan han d'acudir a accidents de trànsit mortals o greus: aquest any, a la Catalunya Central, els agents s'han trobat que, en un 22% dels casos, les víctimes mortals no duien el cinturó posat. La dada més significativa es va produir el cap de setmana passat al Bages, quan tres accidents van deixar dos morts i tres persones ferides de gravetat. D'aquest total de cinc víctimes, dues tampoc no portaven el cinturó cordat.

«Quan fem campanyes per vigilar específicament l'ús del cinturó i d'altres sistemes de retenció, no detectem cap augment de persones que no els utilitzin», explica el sotscap dels Mossos d'Esquadra a la Catalunya Central, Francesc Parra. «En canvi, un cop s'ha produït l'accident, sí que hem començat a notar un increment del nombre de víctimes que no portava el cinturó posat», afegeix.

Dissabte passat a la tarda, un jove de 28 anys de Manresa va morir en un xoc frontal entre dos cotxes a la C-55, a l'altura de l'accés a Castellbell i el Vilar, després que un dels vehicles envaís el carril contrari (en un tram on ja no hi ha la mitjana de separació de carrils). Dues hores més tard, una veïna de Girona de 33 anys va perdre la vida en una sortida de via a l'eix Transversal (C-25), a prop de Manresa, concretament a l'altura del pont que passa pel costat de Sant Joan de Vilatorrada. L'endemà, un accident entre dos cotxes a la C-58, a Castellbell (en un revolt perillós a tocar del túnel de la Bauma), va causar tres ferits greus, a banda de lesionats lleus.

Segons els Mossos d'Esquadra, una de les dues víctimes mortals i un dels tres ferits greus d'aquests accidents de trànsit anaven sense el cinturó posat. «És una dada negativa, i que va en sintonia amb l'increment del percentatge a nivell global», constata Parra.

En el conjunt de la Catalunya Central, un 22% de les víctimes mortals que hi ha hagut aquest 2018 en accidents de trànsit no tenien activat el cinturó. Es tracta d'un percentatge superior al que s'ha registrat en aquest sentit a tot Catalunya, que és d'un 16%. «Estem per sobre de la mitjana. No és una bona dada», admet el sotscap de Trànsit a la Regió Centre.

Per aquest motiu, demana a la ciutadania «que prengui consciència de la necessitat de portar el cinturó posat, per evitar un agreujament de les lesions en cas d'accident», més enllà del fet que sigui una mesura obligatòria.

D'altra banda, els Mossos continuen investigant les causes dels tres accidents, que es van produir en un cap de setmana plujós, en què, per tant, les condicions meteorològiques eren adverses.

Parra, però, subratlla que, en cap dels casos, la pluja no va ser el factor determinant. «El fet que plogui mai no és la causa principal d'un accident. El que fa la pluja és variar les condicions de la carretera, com l'adherència i la visibilitat. I, per tant, el temps de reacció del conductor és més baix», assenyala Francesc Parra. «Per tant, el conductor ha d'adequar la seva velocitat a les condicions meteorològiques», afegeix el sotscap de Trànsit a la Catalunya Central.

D'altra banda, ahir hi va haver un altre accident de trànsit a l'eix Transversal, a Manresa, en aquest cas sense ferits. El sinistre va tenir lloc al punt quilomètric 132,5 de la calçada en sentit Calaf, entre Manresa i Sant Joan de Vilatorrada, a prop del punt de l'accident mortal de dissabte. En l'accident d'ahir es van veure implicats un camió i un cotxe, sense que cap persona resultés lesionada.