Renfe no podrà restablir el servei de tren a Manresa fins a almenys d'aquí a una setmana, segons han confirmat fonts de la companyia a Regió7. La previsió de l'empresa ferroviària és que els treballs per reparar els desperfectes ocasionats per l'accident mortal que va tenir lloc ahir a Vacarisses, en què un tren va descarrilar a causa d'esllavissades i va provocar la mort d'un veí de Castellbell i el Vilar, tinguin una durada d'entre 7 i 10 dies mínim.

Això significa que el servei de les línies R4 (el tram Manresa-Terrassa) i R12 (el tram Terrassa-Manresa-Calaf) s'haurà de continuar fent per carretera amb els autobusos habilitats per Renfe per substituir els trens. N'hi ha de grans que fan el trajecte Manresa-Terrassa amb només parada a Sant Vicenç i microbusos que van de la capital bagenca a Terrassa fent totes les parades del recorregut. Aquest dimecres al matí, els vehicles sortien de l'estació de Renfe de Manresa complint l'horari habitual dels trens, amb només alguns minuts de retard en alguns casos, però tot i això molts usuaris es mostraven confusos i angoixats amb la situació anòmala que es vivia avui a l'estació.

I és que malgrat que el servei de bus semblava funcionar correctament i no ha registrat greus incidències des d'ahir al migdia, alguns viatgers han de fer combinacions impossibles per arribar als seus llocs de destí, alternant trens i busos per seguir la ruta que fins ara podien fer amb un sol vehicle. És el cas d'Irene Reverter, que viatjava de Barcelona a Sant Fruitós de Bages. Quan ha arribat a l'estació de Manresa, feia més de dues hores i mitja que havia agafat el primer bus a Barcelona per anar a buscar el tren.

A Terrassa, on queda interromput el servei de l'R4, l'han fet baixar del tren i ha pujat al bus que l'ha portada fins a Manresa. Un cop allà, però, el bitllet ja no li permetia fer trasbord per agafar l'autobús cap a Sant Fruitós perquè feia més de dues hores i mitja que havia validat el bitllet. Els treballadors de la companyia li han ofert un viatge extra per poder fer el trasbord sense haver de pagar més.

Dues altres noies, Aroa Berjano i Daniela Dos Santos, viatjaven de Barcelona a Lleida. Estaven en dansa des de les 7 del matí, han explicat a aquest diari, indignades per la "falta d'informació de Renfe". Berjano ha relatat que han estat 3/4 d'hora esperant a l'estació de Sants el tren de l'R12 que va cap a Lleida, sense que ningú les informés per megafonia ni per les pantalles que aquesta línia estava cancel·lada a causa de l'incident d'ahir. Un cop perduda la paciència, han anat al punt d'atenció al client, on les han informat que havien d'agafar l'R4 fins a Terrassa, allà el bus fins a Manresa, i que a Manresa un bus les portaria a Calaf, on haurien d'agafar un altre tren que les duria a Lleida.

Quan el bus les ha deixat a la capital del Bages, el bus cap a Calaf feia més d'una hora que havia marxat. La situació ha agafat per sorpresa fins i tot als treballadors de Renfe que estaven a l'estació informant els usuaris de les modificacions del servei. Dos Santos estava molt preocupada perquè a les 12 havia de ser a Lleida, on tenia una cita a estrangeria "que no puc perdre de cap de les maneres. Estic indignada perquè les informacions que ens ha traslladat fins ara Renfe són molt contradictòries". A 1/4 de 12 d'aquest matí encara estava a Manresa esperant una resposta de la companyia.