L'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) va expressar ahir la seva insatisfacció perquè el protocol de detecció de pobresa energètica de la Generalitat no s'aplica. L'APE va exigir en un comunicat que el departament d'Interior «torni a posar en marxa el protocol» després de mantenir una reunió ahir al matí juntament amb els bombers, el conseller d'Interior, Miquel Buch, el secretari general d'Interior, Brauli Duart i el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, Manel Pardo.

A la sortida de la reunió, la portaveu de l'APE, Maria Campuzano, va destacar la seva insatisfacció perquè, «fins que el protocol no es posi en marxa, no estarem convençudes que realment hi ha un compromís real darrere d'aquest govern», i va denunciar que «hi ha vides en joc».

El departament d'Interior, per la seva banda, va mostrar el seu compromís per reprendre el protocol que va iniciar fa dos anys amb una prova pilot, però que va quedar parat després de dos mesos «per culpa de l'aplicació de l'article 155», segons fonts d'Interior.

Les mateixes fonts d'Interior també van dir que es volen reunir «al més aviat possible» amb el departament de Treball, Afers Socials i Família, juntament amb l'APE i els Bombers, perquè creuen que és necessària «la cooperació entre els diferents departaments».

El protocol ja va ser impulsat fa dos anys per l'APE i els Bombers, i només Barcelona el va arribar a aplicar efectivament gràcies a un protocol municipal. El sergent dels Bombers de Barcelona, Diego Cabello, va afirmar en sortir de la reunió la seva decepció per la lentitud de la Generalitat amb comparació de la ràpida actuació de l'Ajuntament de Barcelona, i va demanar «veure resultats». «Ja no estem per més dilacions. A Barcelona es va formular una proposta i la seva posada en marxa es va fer de forma immediata».

L'APE destacaven en un comunicat: «No tolerarem que des del Govern de la Generalitat es vagin passant la pilota entre els departaments. Així i tot, la nostra tasca ens obliga a posar tot de la nostra part perquè aquest protocol es posi en marxa urgentment».

L'APE explica en un comunicat que la implementació d'aquesta prova pilot va ser deficient en el conjunt de Catalunya perquè el nombre de casos detectats no va arribar a la vintena, xifres que topen amb els resultats de Bombers de Barcelona. Fonts de l'APE raonen que el motiu principal de la proposta és que els Bombers, amb les seves intervencions, són «observadors privilegiats» i poden detectar si a la llar on han intervingut hi podria haver una situació de pobresa energètica. Fins ara, Bombers de la Generalitat, tot i tenir indicis de situacions de pobresa energètica, no poden reflectir-ho ni derivar-ho a cap servei de l'Ajuntament corresponent perquè no hi ha cap protocol de prevenció.