«Ja n'hi ha prou, de problemes, de morts, d'accidents, en aquest tren i en aquesta carretera. Ja n'estem farts!». Aquest ha estat un dels missatges que s'han pogut escoltar aquest dilluns al vespre al final de la manifestació convocada per rebutjar l'accident ferroviari mortal de Castellgalí i per exigir a Renfe inversions a la línia de Manresa. Un miler de persones, segons la Policia Local, han participat a la marxa, on també hi havia l'alcalde de Manresa i diversos batlles del Bages, els quals, en declaracions als mitjans de comunicació, han anunciat la lectura d'un manifest unitari per aquest dimecres, per exigir a l'estat el compliment de les inversions programades a la R4.

La manifestació, convocada per la Plataforma d'Afectades de la R4, s'ha iniciat a Sant Domènec, on una de les impulsores, Emma Rojas, ha llegit un manifest denunciant que «ni el govern de Madrid ni la Generalitat no prioritzen el ferrocarril». I s'ha preguntat: «Com pot ser que es trigui més ara que fa 100 anys en arribar a Barcelona en tren? Com pot ser que de Manresa a Lleida es trigui dues hores?».

Seguidament, la manifestació ha anat fins a la Renfe, presidida per la pancarta amb el lema: «Ja n'hi ha prou! Volem un servei digne! Renfe, teniu les mans tacades de sang». Un cop a l'estació, la portaveu de la plataforma No Més Morts a la C-55, Fina Casals, ha denunciat la situació de les infraestructures a la Catalunya Central. «Tenim el problema continu que t'has de jugar la vida per tren o per carretera, per anar a Barcelona, a estudiar i a treballar», ha lamentat, tot afegint: «És indignant, fa molts anys que estem així!».

«Les nostres infraestructures ferroviàries pateixen dèficit d'inversió des de fa molts anys. I també, dèficit de manteniment, que potser és més greu», ha dit a continuació l'activista veïnal manresà Enric Martí, que ha citat tots els noms dels ministres i consellers que són «responsables» de la situació de Renfe, d'una banda, i de les carreteres, de l'altra. «Els alcaldes de la Catalunya Central haurien de ser més contundents a l'hora d'exigir inversions per a la seguretat de les infraesturcutres», ha dit també.

L'osonenc Eduard Folch ha animat seguidament els assistents a fer com ell i adherir-se a una vaga de bitllets. «Jo sempre he pagat religiosament els bono-trens, però el que ha passat ara és un punt d'inflexió», ha manifestat. Finalment, el manresà Arnau Carné, que divendres estava en un dels trens accidentats, ha recordat que la situació és també conseqüència de «la precarietat laboral» de Renfe.

Els crits de «Ja n'hi ha prou!» dels assistents i un minut de silenci en record a la víctima, la conductora d'un dels trens, han conclòs l'acte.

Crits de «Ja n'hi ha prou!» a les portes de l'estació de Manresa

Crits de «Ja n'hi ha prou!» a les portes de l'estació de Manresa

D'altra banda, la companyia ferroviària restablirà la circulació de trens entre Manresa i Sant Vicenç de Castellet demà, dimarts, a primera hora del matí. Els operaris han treballat avui per retirar l'última part d'un dels dos trens accidentats divendres, la cabina del rodalies R4 que viatjava en sentit Manresa.