Una quinzena de persones s'han manifestat aquest dilluns al matí a l'estació de Renfe de Manresa amb motiu de l'inici de la campanya #NovullpagarRenfe que s'ha impulsat a causa de l'accident de trens a Castellgalí del passat 8 de febrer, en què va morir una maquinista i un centenar de persones van resultar ferides. La convocatòria estava prevista a partir de les 6.40 hores per fer efectiva la vaga en quatre trajectes.

Els concentrats s'han topat amb un gran dispositiu policial, format per unitats dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local de Manresa. Malgrat tot, no hi ha hagut incidències. Els manifestants, la majoria membres de la plataforma Prou Accidents a l'R4 i l'R12 (que es va crear divendres passat), s'han reunit a l'estació a quarts de 7 del matí. Han penjat una pancarta a les màquines d'entrada amb el lema "Ja n'hi ha prou! Volem un servei digne! Renfe, teniu les mans tacades de sang!" i han informat els usuaris que anaven arribant de les diverses accions de protesta que tindran lloc a partir d'avui.

Aquesta acció ha mobilitzat agents dels Mossos i de la Policia Local, que han fet acte de presència a l'estació des de primera hora per evitar aldarulls i tallar el trànsit en cas que fos necessari, segons han explicat a Regió7 fonts policials. Malgrat això, la manifestació s'ha desenvolupat de manera pacífica. Ha durat una hora aproximadament, temps en què han sortit de Manresa quatre dels autobusos que realitzen el recorregut de l'R4 mentre no hi ha servei de trens. A 3/4 de 8 del matí els manifestants s'han retirat i el mateix han fet els cossos policials.

Membres de la plataforma han explicat a aquest diari que avui hi havia molts més revisors de Renfe de l'habitual comprovant que els passatgers paguessin el bitllet. De fet, la companyia va emetre un comunicat divendres passat on informava que els viatgers que no paguin "estan cometent frau contra tots els ciutadans que amb els nostres impostos financem els serveis públics". A més, recordava que el bitllet inclou l'assegurança "obligatòria de viatge". La ferroviària va convidar els usuaris a exigir millores mitjançant els canals d'atenció al client.

L'acció de la vaga de bitllets, que es pot seguir a Twitter amb les etiquetes #Trensdelavaga i #Vagadebitllets, s'ha convocat per a avui a la línia R4 on va tenir lloc l'accident de Castellgalí (Sant Vicenç de Calders - Manresa) i també a l'R3 (L'Hospitalet de Llobregat - Puigcerdà), per reclamar millores en el servei. Els organitzadors han anunciat a través de la xarxa social que "si Renfe i Adif no assumeixen responsabilitats, exigim que els trens i les infraestructures siguin gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya".

La plataforma Prou Accidents a l'R4 i l'R12 ha fet una valoració positiva de la mobilització tot i que ha lamentat "la seguretat privada desmesurada i el desplegament de revisors", així com "les amenaces per part de Renfe als usuaris" que no paguin el bitllet, "que no han facilitat les coses". La plataforma ha advertit que "per a properes convocatòries tindrem en compte les ganes de confrontació i de criminalització de la protesta que té Renfe. Després de dos accidents amb morts i centenars de ferits, no entenem com tenen la barra de respondre amb l'atac i la persecució de les usuàries que protesten".

La propera reunió de la nova plataforma tindrà lloc l'1 de març a la tarda a la demarcació del Col·legi de Periodistes de la Catalunya Central.