Els dos propietaris acusats d'aixecar una nau en terrenys no urbanitzables, en el marc d'un cas en el qual també està acusat l'exalcalde de Navàs, Jaume Casals, han pactat amb la fiscalia una pena de 9 mesos de presó per un delicte sobre l'ordenació del territori. Aquest matí s'ha celebrat la primera sessió de la vista oral del judici que continuarà aquest dijous amb la declaració de Casals que, defensat per Benet Salellas, sempre ha defensat la seva innocència davant de les acusacions del ministeri públic.

En concret la fiscalia, acusa Casals d'un delicte continuat de prevaricació i d'un altre, també de continuat, sobre l'ordenació del territori. Els fets, segons el relat de la fiscalia es remunten al 2013 quan els dos acusats que han pactat amb el fiscal, van iniciar la construcció, sense llicència d'una edificació en uns terrenys no urbanitzables a Palà de Torroella, on només estaven permeses edificacions vinculades a l'explotació forestal, malgrat que segons el fiscal la intenció real dels propietaris era dedicar-lo al turisme rural. Segons el fiscal, l'aleshores alcalde «va tolerar intencionadament que les obres es poguessin acabar». I els seus interrogatoris als diferents testimonis en el judici han anat en aquesta línia.

Així, en l'interrogatori a dos agents de la Guàrdia Civil i a dos Agents Rurals -aquests últims van descobrir les obres el 2013- els ha preguntat per la celeritat amb la qual l'Ajuntament els havia remès informació sobre els expedients relacionats amb aquest cas i ha explicat que havien estat necessaris diversos requeriments i també han considerat que la resposta no havia estat ràpida i que van presentar una denúncia administrativa al no rebre resposta per part dels serveis tècnics municipals. Un dels agents rurals també ha declarat que per les fotografies que ha vist li consta que la construcció va ser enderrocada.

També han declarat dos agents i una exagent de la Policia Local de Navàs que han explicat que, un cop la nau ja estava construïda, van intentar dos cops, sense èxit precintar la nau davant la possibilitat que s'hi portessin activitats no autoritzades, i que no es va poder fer efectiu fins al tercer intent un cop ja tenien autorització judicial.

També han declarat diferents treballadors i extreballadors del consistori navassencs que han descartat que Casals hagués intervingut en aquest cas en qualsevol sentit. Així, una extreballadora dels serveis de secretaria i també un exsecretari municipal han assegurat que al departament hi havia «sobrecàrrega» de feina i que precisament per aquest motiu els expedients sancionadors i disciplinaris que s'incoaven acabaven prescrivint. També han descartat que l'aleshores alcalde els donés instruccions en qualsevol sentit a l'hora de gestionar expedients i fins i tot han anat més enllà assegurant que Casals «es fiava dels criteris dels tècnics».

Un altre dels testimonis que ha declarat és el qui el 2013 era arquitecte municipal, jubilat fa aproximadament un any. Respecte un informe que el 2 d'abril del 2013, l'alcalde li va sol·licitar que emetés en 10 dies però que no va arribar fins passats 2 mesos, l'arquitecte ha negat que en cap moment l'alcalde li hagués demanat que el demorés, i ha remarcat que en aquella època ell havia patit diverses baixes. També ha admès que el 2014 i el 2016 havia fet informes en els quals parlava de la «possible legalització» de la construcció, sempre i quan es dediqués a activitats permeses per la qualificació del sòl.

D'altra banda, a l'inici del judici, el fiscal ha intentat, sense èxit, incorporar a la causa un expedient sancionador del 2013 incoat per l'Ajuntament del Navàs pel cas d'una construcció a Castelladral. La defensa de Casals ha demanat que no s'acceptés ja que això li generava indefensió i el tribunal s'ha negat a acceptar-lo retraient que si ja estava en possessió de la fiscalia, aquesta l'hauria d'haver aportat amb anterioritat.

Petició de 3 anys i mig de presó

La fiscalia demana per a Casals una pena de tres anys i mig de presó, una multa de 10 euros diaris durant 20 mesos i la inhabilitació per exercir qualsevol càrrec públic durant un període de 13 anys.