Tot i que la policia ha alertat d'un increment de les ocupacions de cases de segona residència, les de Puigcerdà estan fora de l'òrbita dels qui entren a immobles, dels quals rebenten el pany per viure-hi. L'Ajuntament de la capital de la Cerdanya, amb un alt nombre de cases de persones que hi van passar el cap de setmana, assegura a aquest diari que no els consta que n'hi hagi cap que hagit estat ocupada i que, per tant, la ciutat no té cap problema en aquest sentit.

Es tracta d'una realitat molt diferent de la que es viu en poblacions i urbanitzacions de la Costa Brava i la Costa Daurada, i en municipis del Camp de Tarragona, on policies locals i Mossos d'Esquadra no han parat de rebre alertes de cases de segona residència que han estat ocupades, sobretot perquè durant els mesos de confinament, quan els propietaris dels immobles no hi van anar i perquè la crisi generada per la pandèmia ha portat un increment de les ocupacions. Hi ha hagut ocupacions a pisos de ciutats grans i cases de luxe en pobles de la costa catalana. Pàgines especialitzades del sector immobiliari, com Idealista.com, es fan ressò de l'increment de les ocupacions d'aquests immobles.

Revenda de claus

En molts casos, al darrere de les ocupacions d'aquestes cases grans hi ha grups organitzats. En un primer moment inspeccionen a través de pàgines web quines cases estan en venda i, per tant, poden estar buides i, posteriorment, es desplacen als immobles per constatar que no hi viu ningú. El que fan és canviar el pany per vendre'n la clau a persones que diuen haver estat víctimes d'un engany o no s'atrevien a rebentar el pany de la llar. Els Mossos d'Esquadra afirmen que han augmentat un 73% les ocupacions a cases de segona residència a Salou, amb un al nombre d'aquest tipus de cases.