L'Ajuntament de Castellbell i el Vilar ha informat aquest dimarts que investiga la troballa de restes humanes al contenidor de restes funeràries que està situat a l'exterior del cementiri municipal.

El taüt va aparèixer desballestat, acompanyat de roba vella, flors seques i bosses de plàstic de les quals se'n desconeix el contingut, tal com es pot apreciar a la imatge que acompanya aquesta notícia. Les restes humanes òssies han quedat al descobert entre la brossa abocada al contenidor.

El consistori va tenir coneixement dels fets dilluns al vespre i assegura que des de primera hora del matí d'aquest dimarts treballa per identificar els autors d'un acte que considera «del tot intolerable» i per al qual es demanaran responsabilitats.

Segons explica l'alcaldessa de Castellbell, Montserrat Badia, a hores d'ara no es pot saber a qui pertànyen les restes trobades al contenidor perquè hi ha hagut 4 actuacions al cementiri en les darreres setmanes. Per aquest motiu el consistori ha obert un expedient de salut pública per esbrinar si hi ha hagut algun tipus de negligència per part de les empreses encarregades de dur a terme els recents enterraments i trasllats de nínxols.

Normalment quan es dona el cas que la família d'un difunt vol traslladar-lo a un nínxol familiar, l'empresa contractada per la família s'encarrega de retirar les restes del nínxol individual, posar-les dins d'una bossa sanitària i col·locar-la a dins del nínxol familiar. Per altra banda, l'empresa encarregada de dipositar el fèretre ja buit al contenidor de restes funeràries és la gestora del cementiri municipal.

En aquest sentit Badia apunta que "és díficil saber què ha pogut passar o a qui poden pertànyer les restes" ja que al contenidor no només hi havia les restes d'un fèretre. Tot i això, l'alcaldessa apunta que "estem esbrinant si algú ha modificat el contenidor per fer la foto perquè els taüts no es solen deixar drets ni tan manipulats com hem trobat aquest". En aquest sentit Badia ha apuntat a ACN que el taüt de fusta trencat pertany a un nínxol que es va traslladar a principis de juliol amb la presència dels familiars com es fa en aquests casos i que un cop completat el procés, les restes del nínxol es van dipositar al contenidor del cementiri. Tot i això també apunta que "podria haver estat fruit de mala sort de l'operari que podria no haver-se donat compte que hi havia una resta humana dins de la capsa. De variables n'hi poden haver moltes".

La Guàrdia Municipal ha aixecat acta aquest dimarts a primera hora del matí i els tècnics municipals també estan investigant per si s'ha vulnerat algun tipus de normativa. Badia assegura que "és intolerable que apareixi una resta al contenidor de residus funeraris, suposant que sigui humana. Per tant, cal esbrinar què ha passat, i si es demostra negligència, cal depurar responsabilitats". El cas també serà traslladat als Mossos d'Esquadra segons ha afirmat l'alcaldessa a ACN.