Els municipis catalans reclamen disposar de «més eines i recursos» davant les ocupacions conflictives, segons va dir ahir el president de l'Associació Catalana de Municipis i alcalde de Deltebre, Lluís Soler. Ho va fer en una doble jornada organitzada per l'entitat per abordar les ocupacions d'habitatges i el paper dels ens locals.

En el primer dia de debat, celebrat ahir, es va exposar la problemàtica de les ocupacions a Catalunya i es va detallar que en el primer semestre del 2020 hi ha hagut 3.600 ocupacions, que són 421 casos més dels de tot el 2019. Soler va deixar clar que els ajuntaments «necessitem més eines i recursos per poder donar resposta qualitativa a la ciutadania, i sovint als alcaldes i alcaldesses ens genera un punt de frustració perquè no podem donar una resposta directa». «Les ocupacions no només representen un difícil equilibri entre el dret a la propietat i el dret a l'habitatge, sinó que són, sobretot, una preocupació ciutadana i social a la qual cal donar resposta i disposar d'eines per fer-ho», va afegir.

El director general dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, va destacar que en els últims 10 anys a Catalunya s'han produït més de 42.000 ocupacions en un fenomen transversal que s'està convertint en estructural en la major part del territori, i davant el qual cal una revisió urgent per facilitar actuacions. La segona jornada es farà el 26 de novembre i el Consell Comarcal del Bages hi donarà a conèixer la seva experiència.