El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit la querella de la Fiscalia contra l'expresident del Parlament Roger Torrent i els membres sobiranistes de la seva Mesa, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i la bagenca i actual alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet, Adriana Delgado, per haver permès el debat de dues resolucions sobre autodeterminació i la monarquia.

La Fiscalia els acusa de desobediència per haver admès a tràmit i haver permès que es debatés al ple el text de dues resolucions, una el 12 de novembre del 2019 i l'altra el 26 de novembre del 2019, tot i els advertiments dels lletrats de la cambra, perquè això podia vulnerar la prohibició del Tribunal Constitucional. La instrucció de la causa anirà a càrrec de la magistrada Maria Eugènia Alegret.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va traslladar ahir el seu suport «sense fissures» als querellats. En un comunicat, Borràs es va refermar en la necessitat de blindar el Parlament «contra qualsevol ingerència externa» i en «defensar la sobirania de la cambra». «En una democràcia, al Parlament s'ha de poder debatre sobre qualsevol qüestió sense que això sigui objecte de persecució judicial», va afegir.

Per la seva banda, Roger Torrent, ara diputat, va assegurar que continuarà defensant la llibertat d'expressió i el dret d'iniciativa dels diputats. En una piulada a Twitter, va criticar que es «persisteixi en l'error de perseguir el debat parlamentari».

L'exvicepresident del Parlament Josep Costa va dir ahir que no reconeix ni reconeixerà «mai» l'autoritat del TSJC per jutjar cap acord o tramitació parlamentària. «No reconec ni reconeixeré mai l'autoritat del Tribunal Superior de Justícia (o qualsevol altre tribunal penal), per jutjar cap acord o tramitació parlamentària», va afirmar en una piulada.