La major pressió policial dels darrers dos mesos del 2021 ha permès reduir els delictes a Manresa, segons va assegurar ahir el conseller d’Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, en una visita a la capital del Bages. El titular d’Interior va fer balanç de les mesures que es van posar en marxa el 2 de novembre després de la crisi de seguretat que es va viure a la ciutat. Aquestes mesures són el patrullatge conjunt de Policia Local i Mossos d’Esquadra i la intensificació de l’operatiu Tremall.

Segons la conselleria d’Interior, el conjunt de fets delictius denunciats a la ciutat es van reduir el 2,7% en comparació amb el 2019, últim any prepandèmia, que en xifres absolutes són 119 menys. Si es tenen en compte només els últims dos mesos de l’any, el descens és del 4%. Entrant més en detall, els robatoris amb força (només provoquen danys materials) han baixat el 26,4% mentre que el conjunt de robatoris amb violència o intimidació, que són dels que generen més inseguretat, s’han reduït el 17,9%.

En xifres, els robatoris violents o amb intimidació a l’espai públic han passat de 163 a 127, mentre que les estrebades, que el 2019 van ser 34, l’any passat es van reduir a 24.

Les xifres de delinqüència, segons el departament, fan que els indicadors de seguretat de Manresa se situen en una ràtio de 54,3 fets delictius per 1.000 habitants, xifra inferior a la del conjunt de Catalunya, que és de 61,2 fets.

Per al conseller d’Interior, el canvi en les dades és «molt positiu» i va destacar que havien anat acompanyades de dos dispositius que «han funcionat molt bé». Es tracta del patrullatge conjunt de Mossos i Policia Local i del dispostiu Tremall. El conseller va recordar que en aquest pla hi actuen coordinadament els diferents cossos policials i la judicatura amb l’objectiu de lluitar contra els delinqüents reincidents que «són qui acaben cometent més delictes» i perquè acabin a la presó.

Segons el conseller, aquest descens de fet delictius «ha anat acompanyat d’una major tranquil·litat de l’opinió pública» respecte la seguretat. També l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, va assegurar que gràcies a les diferents accions «s’han solucionat part dels problemes que teníem». Com el conseller va destacar el patrullatge policial conjunt i l’operatiu Tremall coma factors que han permès «revertir» la situació. En aquest sentit, va destacar que les baralles amb armes blanques i que tenien «molta agressivitat que generava molta inquietud» ara siguin «residuals».

Per a l’alcalde, ara falta la «cirereta del pastís» que és la creació d’una comissaria de proximitat de Mosso i Policia Local al centre de Manresa, tot recordant que l’actual es troba a la perifèria. D’aquesta mesura, el conseller Elena va explicar que des de l’Ajuntament «s’està fent un llistat de possibles llocs, en coordinació amb el Govern, per tirar endavant una comissaria de proximitat en coordinació amb nosaltres. En les propers mesos tindrem clar l’espai», va concretar.

Mossos i Policia Local visiten mig miler de comerços

El conseller d’Interior Joan Ignasi Elena va explicar que des del 2 de novembre, quan es van posar en marxa les diferents mesures, Policia Local i Mossos d’Esquadra han visitat 550 comerços de Manresa i així s’ha pogut conèixer de primera mà quines són les seves inquietuds i opinions i això els permet «millorar» i «encertar» els llocs on cal posar més reforços policials.