El foie gras era una de les menges preferides de Salvador Dalí. Era un bon client, per degustar-lo, del Motel Empordà. Però abans ja s'hi havia acostumat a París. Aquí us proposem una recepta exquisida i clàssica.
INGREDIENTS
- Un fetge gras d'uns 500 grams o una mica més.
- 2 cullerades d'oli (o de greix d'oca).
- Una copeta d'Armanyac (10 dl).
- 20 cl de vi de sauternes.
- 300 grams de raïm (pot ser moscatell).
- 50 grams de tòfona.
- Brou o fons de carn.
- Sal.
- Pebre.
ELABORACIÓ
- Fiqueu bastonets de tòfona dins del fetge gras i poseu-lo a macerar amb sal, pebre i l'armanyac. Lleveu les llavors del raïm amb una agulla i, opcionalment, poseu-lo a macerar amb armanyac (unes 2 hores).
- Poseu una paella de fons gruixut al foc amb oli o greix d'oca i salteu-hi el fetge, volta i volta (o al gust). Traieu una mica de greix i tireu-hi el sauternes, deixeu reduir a la meitat i afegiu-hi el fons de carn. Tapeu i deixeu-ho coure a foc ben baix uns 30 minuts, fins que quedi reduït. Proveu-ho de sal i pebre.
- Serviu el fetge gras calent amb la salsa i els grans de raïm.
NOTES
- Ho podeu servir amb més tòfona tallada a làmines.
- És possible fer el plat més senzill escalopant el fetge gras (prescindint, per tant, de l'emmetxat amb tòfona), salar, empebrar, passar per farina i saltar a foc viu. Afegiu-hi una salsa com la descrita.
- Podeu fer servir algun altre vi: Banyuls, madeira, garnatxa de l'Empordà envellit.