La tercera edat es caracteritza per una sèrie de canvis fisiològics que alteren el benestar de les persones i l'alimentació hi juga un paper important. L'alimentació ha de ser equilibrada, variada i adaptada a les característiques fisiològiques de cada persona.

S'aconsella fer quatre o cinc àpats diaris, consumir aliments variats en quantitats moderades, mejar asseguts i en bona posició, seguir una regularitat horària, augmentar el consum de farinacis i fibra, disminuir el consum de greixos d'origen animal, moderar el consum de sucres i sal i ser prudents en el consum s'alcohol.

Una alimentació saludable ha de permetre a les persones grans mantenir un bon estat de salut i un bon control de les patologies associades.

Deu recomanacions

1. Fes una dieta saludable, variada i equilibrada. Han de ser-hi presents tots els grups d'aliments: fècula (pasta, arròs, patata, llegum i pa), fruites, verdures i hortalisses, làctics (llet, iogurt, formatge), proteïnes (carn, aus, peix, ous i llegum), oli d'oliva.

2. Comença el dia amb un esmorzar complet i ple d'energia. La combinació ideal és làctic, fècula i fruita. Per exemple, cafè amb llet, torrades amb oli d'oliva i pernil, i una taronja.

3. Inclou en el teu dia a dia aliments frescos i de temporada. Garanteixen una bona aportació de vitamines i minerals.

4. Amb l'edat la sensació de set disminueix però l'aigua és fonamental i no cal esperar a tenir set. És important que prenguis uns dos litres d'aigua diaris. També són una opció les infusions i els brous.

5. Si no tens gana, menja més sovint i menys quantitat (cada 3-4 hores). Per als àpats principals una opció és fer plat únic, com per ara macarrons amb verduretes, pa, i una peça de fruita. O sopa de verdures amb arròs i ou dur, pa i fruita. O un altre exemple, lluç amb patates al forn, pa i fruita.

6. Una correcta aportació de calci i vitamina D ajuda a absorbir i fixar el calci necessari amb l'edat, quan són freqüents els problemes relacionats amb ossos (osteoporosi, fractures?). Són rics en calci la llet i derivats, els cigrons i mongetes seques, les ametlles i avellanes, les sardines...

7. Si notes que el gust o l'olor dels menjars ha disminuït, utilitza aliments que tinguin per si mateixos sabors potents, herbes aromàtiques, i coccions que concentrin el sabor dels aliments.

8. Adapta el menjar a la capacitat de mastegar. Si cal, es poden fer brous, triturats o flams de verdures.

9. Les proteïnes són importants per conservar la massa muscular. Es recomana prendre'n en un percentatge del 60% d'origen animal i el 40 % d'origen vegetal.

10. Junt amb una bona alimentació, procura mantenir una rutina d'activitat física, com ara sortir a caminar. I intenta dormir un mínim de set o vuit hores diàries.