Un equip d'investigadors catalans han desenvolupat un protocol per distorsionar el perfil d'usuari que generen els cercadors d'Internet, de manera que els motors de cerca no puguin guardar les cerques que fa l'internauta i preservar-ne així la privadesa. Els investigadors, de les universitats Rovira i Virgili, Autònoma de Barcelona i Oberta de Catalunya, han desenvolupat el sistema mitjançant un nou protocol informàtic, els detalls del qual es publiquen a la revista Computer Communications. "És un esquema basat en eines criptogràfiques que distorsiona el perfil dels usuaris quan utilitzen els motors de cerca d'Internet", segons Alexandre Viejo, un dels autors de l'estudi i investigador al departament d'Enginyeria Informàtica de la Universitat Rovira i Virgili, "de tal manera que es preserva la seva privadesa".

Els cercadors com Google, Yahoo o Microsoft Live Search guarden els perfils dels usuaris (mitjançant l'anàlisi de les cerques que realitzen) amb l'argument de conèixer més bé els seus interessos i oferir una resposta més eficaç. Actualment hi ha algun tipus de programari que proporciona l'anonimat en la navegació, com la xarxa Tor, però el nou sistema "ofereix una millora en el temps de resposta", segons Viejo. No obstant això, el científic reconeix que l'aplicació del protocol introdueix a les cerques un petit retard, "però que és perfectament assumible per part de l'usuari".

El prototipus de la nova eina ja s'ha provat en entorns tancats (intranets de centres d'investigació) i oberts (Internet). Els investigadors treballen ara en el desenvolupament d'una versió definitiva per a l'usuari i confien que aviat s'integri de manera senzilla en les principals plataformes i navegadors.