La NASA va publicar ahir les primeres fotos que va enviar la sonda espacial Dawn de l'asteroide Vesta, a l'òrbita del qual va arribar el cap de setmana passat. Dawn va fer història en convertir-se en la primera sonda a entrar en òrbita al voltant d'un objecte al cinturó principal d'asteroides entre Mart i Júpiter. Després de viatjar gairebé quatre anys i recórrer 2.800 milions de quilòmetres, els enginyers calculen que la trobada va tenir lloc la matinada del dissabte 16 de juliol.

La imatge difosa per la NASA va ser presa quan tots dos objectes eren a uns 16.000 quilòmetres de distància l'un de l'altre, però els instruments de la sonda mostren Vesta com mai abans s'havia vist. Les observacions des de la Terra i també amb telescopis espacials han proporcionat imatges de Vesta durant prop de dos segles, però mai no s'ha aconse-guit veure gaires detalls de la seva superfície. "Estem començant l'estudi de l'objecte possiblement més antic del sistema solar", va dir Christopher Russell de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles i principal investigador del projecte.

El científic va assenyalar en un comunicat que aquesta regió de l'espai "ha estat ignorada durant massa temps" i s'espera poder obtenir informació no només sobre la seva orografia sinó sobre els orígens de l'univers. Les imatges rebudes revelen una superfície complexa en la qual es podran estudiar per la seva erosió els impactes que ha rebut amb altres objectes fa milions d'anys.

Amb 530 quilòmetres de diàmetre Vesta és el segon objecte de major grandària al cinturó d'asteroides.