Una vintena de nans filipins ha trencat el setge de la discriminació laboral gràcies a un restaurant de Manila inspirat en la saga literària d'El senyor dels anells, en què cap cambrer no supera els 120 centímetres d'estatura.

"Per a mi va ser una sort que es fundés el restaurant Hobbit house perquè era molt difícil trobar una feina, a part d'algunes actuacions esporàdiques en pel·lícules i anuncis. Tenim dificultats similars a les dels discapacitats", relata Pidoy Fetalino, gerent de l'establiment. Mentre parla, Fetalino, de 59 anys i 108 centímetres d'estatura, no perd de vista la desena de cambrers baixets carregats de safates per atendre els sorpresos clients, gairebé tots turistes, en l'ampli local situat al bulliciós barri de Malate.

"Aquest lloc és surrealista", exclama amb entusiasme Mark, un jove anglès, després de travessar la porta rodona de colors de l'entrada (com les de les cases dels hobbits) i observar l'establiment decorat amb espases i imatges de mags, controls i nans que van brollar de la inesgotable imaginació de JRR Tolkien.