Segueix-nos a les xarxes socials:

La UPC idea com veure el cos humà per dins en 3D

Els metges poden explorar els pacients des de la pell fins als ossos

Investigadors del BarcelonaTech de la Universitat Politècnica de Catalunya han dissenyat una paret virtual d'alta resolució que permet veure i manipular objectes en 3D i que està equipada amb una llanterna màgica que possibilita penetrar i explorar el cos humà projectat des de la pell fins als ossos.

La instal·lació, que funciona amb un complex software i que es basa en l'ús d'imatges estereoscòpiques -cosa que obliga a l'ús de les preceptives ulleres- és una eina idònia per a usos sanitaris i investigació mèdica, però també en àrees com la paleontologia o el disseny industrial, segons va avançar ahir en la seva presentació la investigadora Marta Fairén.

El sistema de paret virtual (EsteroWall), desenvolupat pel grup d'investigació en Modelització, Visualització, Interacció i Realitat Virtual (MOVING), consta d'una pantalla d'alta resolució de 270x200 centímetres en la qual es projecten les imatges, dos projectors connectats a un PC, un mirall de reflexió, un sistema de projecció estereoscòpica connectat al mateix ordinador que ofereix imatges d'alta qualitat per a un visionat en grup.

Per arribar al model tridimensional, al pacient cal fer-li prèviament un TAC o una ressonància, que ofereixen dades en 2D, a partir dels quals el sistema reconstrueix aquelles parts del cos en 3D que es necessitin: pell, ossos, òrgans...

Un dels elements pioners d'aquest projecte és que incorpora una llanterna màgica virtual -controlada per un punter per un dels tècnics- que dirigint-la a la pantalla on s'estan projectant les imatges permet visualitzar -en una espècie de raigs x en moviment- l'interior de l'objecte projectat, de forma interactiva, cosa que obre la porta a una inspecció de qualsevol part del cos humà.

Encara que l'objectiu inicial de l'equip era oferir el sistema per a usos docents, les seves aplicacions en el camp mèdic són clares, ja que suposa un avanç per ajudar en el diagnòstic i planificació d'operacions quirúrgiques.

Gràcies a aquest sistema "els metges poden veure més clarament com entrar en un pacient per fer una laparoscòpia o fer una incisió en una cirurgia, veient a la vegada la part de fora i la part de dins", afirma la investigadora.

Prem per veure més contingut per a tu