El porter del FC Barcelona Víctor Valdés, el lateral Asier del Horno, el pivot ara de l'Unicaja Fran Vázquez i l'actor Oscar Jaenada estan imputats per suposada falsificació i estafa en l'obtenció del títol oficial de patró de iot, segons que van informar a Efe fonts de la investigació.

Tots quatre s'haurien beneficiat de l'operació investigada per la Guàrdia Civil de València que implica un centenar de persones i que es va iniciar el març passat arran d'una altra actuació similar en la qual es va detenir el pilot de motociclisme Dani Pedrosa, que va admetre la seva participació.

Segons les fonts esmentades, l'actor Oscar Jaenada i Asier del Horno, exjugador de l'Athletic de Bilbao, València i Llevant, entre d'altres equips, van quedar imputats el mes de juny passat, mentre que Valdés i Vázquez van quedar sota aquesta mateixa condició al juliol.

Suposadament, tots van obtenir el títol de patró de iot sense haver-se presentat a l'examen, prova en la qual haurien estat suplantats per altres persones utilitzant documents d'identitat falsificats. La trama que presumptament va organitzar el frau facilitava dos mitjans per a obtenció del títol: la suplantació d'identitat o la realització de l'examen amb un auricular pel qual transmetien les respostes. La investigació d'aquesta xarxa, que està sent instruïda per un jutjat de València, afecta prop d'un centenar de persones de diferents províncies que també estan imputades.

Les indagacions van començar el mes de març passat i, segons informació del diari Levante, el 31 d'aquell mes examinadors i aspirants a obtenir el títol de capità de iot es van veure sorpresos en veure que agents de la Guàrdia Civil de paisà detenien diversos homes en acabar les proves que convoca la conselleria d'Infraestructures. "Els han enxampat amb les respostes", explicaven en aquell moment alguns testimonis als passadissos dels aularis de l'Escola Superior d'Enginyers Industrials, on es van fer els exàmens de patró per a navegació bàsica, patró de iot i capità de iot.

Aquell dia el grup de Patrimoni de la comandància de València va desenvolupar una operació durant tot el matí, en la qual van detenir més de vint persones presumptament vinculades al negoci de venda fraudulenta de títols. L'organització era una trama molt jerarquitzada que feia anys que funcionava. Els seus caps, d'alt poder adquisitiu, oferien els títols per preus que oscil·laven entre els 2.000 i els 2.500 euros, encara que es van arribar a demanar fins a 30.000 euros per obtenir el títol. Els alumnes que pagaven presumptament rebien les instruccions per aconseguir aprovar el dia de les proves mitjançant un sofisticat sistema.