Segueix-nos a les xarxes socials:

Espanya destaca dins d'Europa en la taxa d'esperança de "vida saludable"

La revista The Lancet destaca la diferència amb les males dades que presenta el Regne Unit

Espanya destaca dins d'Europa en la taxa d'esperança de "vida saludable"ARXIU/MIQUEL SPA

Els espanyols tenen l'esperança de vida més alta d'Europa i arriben a la maduresa amb més salut,. ja que tenen menys malalties cardiovasculars i el nombre de càncers es manté en la mitjana, indica la revista britànica The Lancet.

La publicació mèdica divulga un rànquing en el qual s'analitza l'evolució sanitària de 50 països des 1990-2010 tenint en compte les morts, lesions, factors de risc i la discapacitat associada a l'edat.

Espanya guanya en les categories d'esperança de vida "amb una discapacitat" (un lideratge que ja tenia el 1990) i en "esperança de vida saludable" ?-com es denomina el període previ a l'aparició d'alguna malaltia o discapacitat.

A més a més, queda entre els cinc primers quant a taxa de mortalitat, anys de vida no perduts i l'esperança de vida en néixer, que se situa el 2010 entre 81,2 i 81,5 anys, segons es desprèn de l'estudi de The Lancet. Les dades d'Espanya en aquest apartat superen fins i tot Austràlia, Canadà, Noruega i Estats Units.

Les dades d'Espanya contras-ten amb les del Regne Unit, que queda dotzè en el rànquing i que va augmentar la seva esperança de vida 4,2 anys en les dues dècades que abasta l'estudi, fins a situar-se en 68,6 anys de mitjana.

En bon estat fins als 65

D'altra banda, els espanyols viuen una mitjana de 65,5 anys en bon estat de salut, el que suposa tres anys i mig més que la xifra per al conjunt de la Unió Europea (UE), segons les dades difoses ahir per Eurostat, l'oficina comunitària d'estadística.

Espanya ocupa així el sisè lloc en aquest rànquing europeu que té en compte l'esperança de vida i les condicions de salut de la població, darrere de Suècia, on la mitjana d'anys viscuts en "bon estat" és de 70,6 anys, Malta (70,5), Grècia (66,6), Luxemburg (66,4) i Irlanda (66,2).

Per elaborar aquest indicador, Eurostat es basa en la mitjana d'anys viscuts "sense problemes de salut greus o moderats", és a dir, sense afeccions "que limitin les activitats normals o provoquin incapacitats més gran", segons va explicar l'oficina comunitària en un comunicat.

Els estats membres amb menys esperança de vida en bon estat de salut són Eslovàquia (52,2), Eslovènia (53,9) i Letònia (55,2), segons les dades d'Eurostat, extrets d'enquestes realitzades a la població el 2011.

En la majoria de països es van registrar petites diferències entre les dades per a homes i per a dones. La mitjana europea d'anys viscuts amb bona salut és de 62,2 per a les dones i de 61,8 per als homes, mentre que en el cas d'Espanya ascendeix a 65,8 i 65,3 anys, respectivament.

La major distància a favor de les dones es va observar a Lituània, on aquestes viuen amb bona salut una mitjana de 62,1 anys, davant de la de 57,1 per als homes.

A l'altre extrem es va situar Holanda, amb una mitjana de 64 anys per als homes i de 59,0 per a les dones.

Els altres estats membres on els homes superen les dones en esperança de vida amb bon estat de salut són Suècia (71,1 i 70,2 anys, respectivament), Itàlia (63,4 i 62,7), Dinamarca (63, 6 i 59,4) i Eslovènia (54,0 i 53,8)

Prem per veure més contingut per a tu