Els físics Peter Higgs i François Englert, que van formular el 1964 l'existència del bosó de Higgs, i el Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN), que la va confirmar el juliol de l'any passat, han obtingut el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica 2013. "El descobriment del bosó de Higgs constitueix un exemple emblemàtic de com Europa ha liderat un esforç col·lectiu per resoldre un dels enigmes més profunds de la física", assenyala el jurat en la seva decisió, donada a conèixer ahir a Oviedo.

Quan el físic teòric britànic Peter Higgs i el belga François Englert van parlar per primera vegada, i separadament, de l'existència del que va acabar popularitzant com a bosó de Higgs, el primer tenia tan sols 35 anys i el segon 32. Van haver de passar gairebé 50 anys, fins al juliol del 2012, perquè aquests dos pioners ?a més del ja mort Robert Brout? veiessin confirmada pel CERN la seva teoria.

La gran importància de la partícula de Higgs és que se li atribueix la propietat d'atreure i mantenir juntes la resta de partícules elementals que constitueixen la matèria visible de l'Univers. Era la peça que faltava per completar el "model estàndard" de la física elemental, que explica el comportament de les partícules subatòmiques i, en definitiva, de què està fet l'univers, la naturalesa i totes les coses que ens envolten. La confirmació de la seva existència mitjançant el gran col·lisionador d'hadrons (LHC) ha estat considerada pels experts com el més gran descobriment en la història de la comprensió de la naturalesa.