Estem acostumats a pensar en els asteroides com a simples pedres molt grosses, però alguns podrien tenir una estructura interna "molt variada" i no ser homogenis, segons un estudi pioner en aquest camp difós per l'Observatori Europeu Austral (ESO).

Aquest treball "podria ajudar en els treballs que es desenvolupen per reduir el risc de col·lisió d'asteroides contra la Terra, o en els plans de futurs viatges a aquests cossos rocosos", va explicar Stephen Lowry, líder de l'equip científic que ha elaborat un equip d'astrònoms de la Universitat de Kent, al Regne Unit, i que es basa en les seves observacions i mesuraments des de la Terra de l'Itokawa, un misteriós asteroide amb forma de cacauet i d'una mica més de 500 metres de longitud.

"És la primera vegada que hem estat capaços de determinar com és l'interior d'un asteroide, la qual cosa suposa un avanç molt important en la nostra comprensió dels cossos rocosos del Sistema Solar", va explicar Lowry.

Aquestes revelacions, indica l'estudi, podrien aportar llum sobre què succeeix quan diferents cossos celestes xoquen dins del Sistema Solar, així com aclarir algunes incògnites sobre la formació dels planetes.

"Descobrir que l'interior dels asteroides no és homogeni té implicacions d'ampli abast, especialment per als models de formació d'asteroides binaris", és a dir, els que estan compostos per dues parts, va indicar Lowry.

Es tracta del primer estudi que troba evidències de "la gran varietat que pot tenir l'estructura interna dels asteroides", una cosa que fins al moment només podia inferir-se.

El descobriment ha desencadenat moltes conjectures sobre la formació dels asteroides i, en el cas de l'Itokawa, ara es barreja la possibilitat "que estigui format a partir dels dos components d'un asteroide doble, després que aquests xoquessin i es fusionessin".

L'examen de la velocitat de rotació va donar una variació que, tot i ser petita, tan sols 0,045 segons l'any, era molt diferent de l'esperada pels científics, i "només pot explicar-se si les dues parts de l'asteroide en forma de cacauet tenen diferents densitats", argumenten els astrònoms.