Els ecosistemes espanyols corren un "risc elevat" de convertir-se en emissors nets de carboni durant la segona meitat del segle XXI si no es desenvolupa una gestió "adaptativa" dels boscos al canvi climàtic per mitigar-ne l'impacte negatiu.

Així ho afirma un estudi publicat per l'Associació Espanyola d'Ecologia Terrestre en l'últim número d'Ecosistemas, la seva revista tècnica d'ecologia i medi ambient, a partir de l'anàlisi de les dades aportades pel model de projeccions climàtiques Gotilwa+, integrat en el projecte Montes-Consolider. Aquest model està basat en processos ecofisiològics i permet l'estudi i la projecció de possibles efectes del canvi climàtic sobre els ecosistemes forestals, a més de simular diferents itineraris de gestió de la massa forestal fins a arribar a l'òptim.

Segons les seves previsions, la producció neta de carboni dels boscos espanyols es reduirà a partir de la segona meitat d'aquest segle, motiu pel qual els boscos que en l'actualitat actuen com a embornals de CO2 poden canviar el seu paper i passar a actuar com a emissors nets en superar la respiració de les plantes (absorbeixen O2 i emeten CO2) el procés de fotosíntesi (absorbeixen CO2 i emeten O2).

A aquesta amenaça s'hi suma una altra i és la creixent aridesa i l'augment de l'evapotranspiració dels boscos, que es veurà previsiblement augmentada pel canvi climàtic, "la qual cosa comportarà un impacte negatiu sobre altres ecosistemes, com els fluvials".