Amb motiu del vintè aniversari de la seva mort, que es compleix avui, són diverses les iniciatives que intenten honorar amb més o menys sort la vida i obra de Kurt Cobain, considerat ja una icona i figura imprescindible de la música dels anys 90 com a gran defensor del grunge i del sentiment desesperat de la Generació X.

Entre les més interessants, hi ha Kurt Cobain. La història de Nirvana, una obra exhaustiva escrita per la periodista musical Carrie Borzillo, qui, per tal de separar fantasia i realitat, va reunir el testimoni de 55 persones i nombrosos documents oficials, inclosos l'informe de l'autòpsia i el certificat de la controvertida defunció.

"Kurt Cobain, de 27 anys, s'atrinxera a l'hivernacle de casa. Encalla la porta amb un tamboret, escriu una nota en tinta vermella (É). Després de consumir 1,52 mil·ligrams d'heroïna, s'apunta amb el canó de l'escopeta al cap i prem el gallet", diu l'entrada escrita per Borzillo per al 5 d' abril del 1994, per tancar la polèmica sobre si la mort del músic va ser un suïcidi o un assassinat.

Redactat com un exhaustiu diari de viatge, el llibre recorre la història del malaguanyat artista i, en paral·lel, la de Nirvana, des del moment en què neixen els seus protagonistes fins uns dies després del que semblava la crònica d'una mort anunciada, d'acord amb aquesta obra editada a Espanya per Libros Cúpula.

El llibre explica com quan tenia set anys el medicaven per frenar la seva hiperactivitat, però com que el producte li provocava l'efecte contrari, l'hi contrarestaven amb sedants. Afectat durant tota la vida de diversos problemes de salut, Cobain va arribar a automedicar-se amb heroïna. La primera vegada que la va provar tenia 18 anys.

El divorci dels seus pares, el 1975, va ser determinant en la configuració de la seva personalitat, un fet a partir del qual, segons va declarar ell mateix, es convertiria en algú "extremadament depressiu i insociable". En la família hi havia antecedents de sobres. El 1979, dos oncles avis seus es van suïcidar disparant-se amb una arma. Fins i tot sembla que el seu avi ho va intentar i que va morir per les ferides que s'havia causat.

Per si fos poc, es relata també que, d'adolescent, va presenciar una baralla a casa de la seva mare que aquesta va acabar apuntant el seu segon marit amb una pistola. A continuació, s'explica que va tirar totes les armes del seu marit al riu i que Kurt les va recuperar per comprar el seu primer amplificador per a la guitarra.

Cobain, que va viure diverses nits sota un pont sent un xaval, després de trobar-se amb el rebuig i incomprensió dels seus pares, va conèixer Chris Novoselic, el qual li va proposar formar un grup després d'escoltar les seves composicions. El 1988, se'ls va unir Txad Channing com a bateria i van prendre el nom de Nirvana, que van triomfar amb un so distintiu, brut i original.