L'expresident dels Estats Units George W. Bush exhibeix des d'ahir, en el seu museu presidencial de Dallas, trenta retrats de líders mundials amb els quals més va tractar i va congeniar. Blair, Merkel, Putin, Aznar, Uribe, Berlusconi i Al-Maliki són alguns dels escollits a qui va pintar a partir de fotografies i inspirant-se en les trobades que van mantenir entre el 2001 i el 2008, quan era president.

"Vaig dedicar molt temps a la diplomàcia personal i a aprendre sobre les seves famílies, sobre el que els agrada i els desagrada, fins al punt que em vaig sentir còmode pintant-los", va explicar l'expresident, en un vídeo, en la presentació de l'exposició titulada L'Art del Lideratge. Afegeix que ha pintat durant un any "amics ja no necessàriament amics", però tots ells mandataris amb els quals va compartir temps, "per explicar quines sensacions em produeixen, he d'haver-los conegut bé", afirma.

Bush, que va començar a rebre classes de pintura fa uns dos anys, considera que la seva obra encara no està preparada per exposar-se al complet. "Encara tinc moltes coses per aprendre", admet Bush, que basa tots els seus retrats en fotografies, recorre sempre al format de bust i mostra una pinzellada gruixuda de colors densos. Va començar a pintar després de llegir l'assaig Painting as a Pastime (Pintar com a passatemps), en què l'exprimer ministre britànic Winston Churchill descrivia les sensacions i la intimitat del pintor amb la tela, l'oli i la realitat.

La mostra també inclou regals dels líders, fotografies, textos i cites històriques. Concretament, el passatge d'homenatge a Aznar està acompanyat per un joc de figures d'escacs de fusta que el polític espanyol li va regalar i un exemplar del seu llibre Ocho años de govierno: una visión personal de España, amb una dedicatòria per a Bush. Les paraules manuscrites demostren que Aznar i Bush van acabar els seus respectius mandats com a aliats.