Les descàrregues il·legals a Internet continuen creixent a Espanya, de forma que el 84% de tots els continguts consumits és pirata, segons un informe presentat ahir que posa de manifest que el valor del piratejat online va superar el 2013 els 16.136 milions d'euros, el 6,5% més que l'any anterior. Segons els resultats de l'Observatori de Pirateria i Hàbits de Consum de Continguts Digitals del 2013, realitzat per la consultora Gfk a instàncies de la Coalició de Creadors, les descàrregues il·legals van ser de 3.192 milions, un increment del 4,6% i el nombre d'espanyols que va accedir il·legalment a continguts digitals va superar el 51%. A causa de la pirateria no s'han pogut crear més de 26.000 llocs de treball directes i l'erari públic ha deixat de percebre uns ingressos de 526,2 milions d'euros, el 6,4% més que el 2012.

El panorama és "desolador", segons l'estudi, que revela que el 43% dels espanyols pirateja pel·lícules (per un valor de 3.814 milions d'euros); el 27% descarrega música il·legalment (6.067 milions d'euros), el 21% llibres (1.837 milions) i el 9% videojocs (4.418d'euros). Només en el camp de la música s'observa un descens en el nombre de les descàrregues (amb 1.974 milions), mentre que, per contra, el dels llibres ha triplicat el valor del piratejat el 2013, i s'ha arribat als 302 milions.

Google és el cercador utilitzat en el 97,5% dels casos pels internautes per buscar contingut il·legal per dirigir-se després al lloc web on el descarreguen, llegeixen, veuen o escolten. Davant d'aquests resultats i el debat fixat per avui al Congrés sobre les sis esmenes a la totalitat al projecte de llei de reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual, la presidenta de la Coalició de Creadors, Carlota Navarrete, va fer una crida als diferents grups parlamentaris i al govern perquè en el tràmit d'aquesta iniciativa s'introdueixin mesures "eficaces" contra la pirateria.

Les claus són al "rigorós" informe que el Consell d'Estat va fer sobre aquest projecte de llei, va explicar en roda de premsa Navarrete, que va destacar la necessitat de millorar el funcionament de la Comissió de Propietat Intel·lectual, ja que a l'últim any els problemes no només no s'han solucionat sinó que s'han consolidat amb resultats "terriblement escassos".