La setmana vinent farà un any que el Celler de Can Roca de Girona era designat pels crítics de la revista Restaurant Magazine com el millor restaurant del món. Un títol que tindrà l'oportunitat de revalidar el dilluns 28 d'abril a Londres. Enrere queden ja els dotze mesos durant els quals el restaurant ha estat al capdamunt de la gastronomia mundial. Dotze mesos en què els germans Roca han aprofitat el màxim l'oportunitat de ser el número 1 per fer més plats nous que mai, crear l'òpera-sopar El Somni i preparar una gira a Llatinoamèrica de cara a l'estiu. El xef del Celler, Joan Roca, assegurava que aquest ha estat el millor any de la història del restaurant. "Ha estat l'any que més plats hem creat, que hem anat a més congressos i també l'any que hem tirat endavant el projecte d'El Somni o la gira que a l'estiu farem per Llatinoamèrica", detallava el gran dels germans Roca.

Per als artífexs d'aquest establiment, situat en un barri obrer de la capital gironina, el fet més important és haver arribat fins al capdamunt de la llista dels 50 millors restaurants del món, conscients de la dificultat de mantenir-s'hi. "És molt complicat arribar-hi i és dificilíssim mantenir-s'hi, la llista està pensada per alternar les primeres posicions; som conscients que el món és molt gran", reflexionava Joan Roca pocs dies abans de tornar a viatjar a Londres per conèixer el resultat de les votacions, que estan tancades des del desembre. Per això, el xef assegurava que no els preocupa poder reeditar el títol perquè estan satisfets del suc que n'han tret a aquest any.

Un Oscar gastronòmic

El gran dels Roca va comparar el reconeixement que atorga la revista londinenca amb el fet de guanyar un premi Oscar, el màxim reconeixement que es pot rebre en l'àmbit cinematogràfic. "No es pot guanyar un Oscar anual o ser número 1 cada any, el més important és que com a mínim t'ha passat una vegada i això és el rellevant i el que queda per sempre", va assenyalar el xef gironí, que apuntava que els seus èxits han transcendit les parets del restaurant i han influït a tot un territori. "L'èxit del Celler fa que tots els ulls de la comunitat gastronòmica mundial es posin en aquest territori i això dóna importància al sector turístic i als productors", va manifestar Joan Roca, que assegurava també que se senten "especialment satisfets" pel fet que el seu triomf ha beneficiat altres àmbits.

Durant aquest any, Joan Roca reconeix que el que més els ha costat és gestionar les reserves, ja que han arribat a rebre veritables allaus de peticions via telèfon i també per correu electrònic. Per això, el restaurant va optar per crear un nou sistema de reserves únicament a través d'Internet. Cada primer de mes, sempre a mitjanit, el sistema permet als clients connectar-se a Internet i poder reservar taula onze mesos abans. "Quan obrim un nou mes en 24 hores ho tenim tot ple i els caps de setmana es reserven en només 20 minuts, això vol dir que encara ara el Celler continua tenint una gran capacitat de seducció", reconeixia satisfet Joan Roca.