El mar podria envair fins a 700 metres cap a l'interior el litoral espanyol el 2100 per efecte del canvi climàtic i el desglaç de l'Àrtic, segons l'informe Espanya: cap a un clima extrem. Riscos de no frenar el canvi climàtic i la destrucció de l'Àrtic, presentat ahir per Greenpeace. Aquesta pèrdua de litoral afectaria localitats com Marbella o Sant Sebastià, encara que seria més acusada a les zones de costa exposada de l'Atlàntic i als arxipèlags, "si els governants no es mobilitzen amb rapidesa per frenar-ho", ha explicat el director de Greenpeace Espanya, Mario Rodríguez.

Per evidenciar els efectes de la pujada del nivell del mar, l'organització ha elaborat una galeria de muntatges fotogràfics de tres "punts icònics", Benidorm, Marbella i Sant Sebastià, inundats i arrasats per les ones, i una vinya del nord-est peninsular en procés de desertització. Aquestes fotografies fictícies visualitzen les pitjors prospeccions de futur de la comunitat científica per a Espanya per "incitar a la mobilització de governants i empreses contra el canvi climàtic", ha subratllat Rodríguez, perquè "hi ha una realitat tossuda que no es pot evitar amb silenci: Espanya camina cap a un clima extrem".

La responsable de costes de Greenpeace, Pilar Marcos, ha explicat que cada augment d'un centímetre del nivell del mar equival a perdre un metre de platja, per la qual cosa si es compleixen els pitjors escenaris del Panell Intergovernamental pel Canvi Climàtic (IPCC), el complet desglaç de l'Àrtic provocaria un augment de 7 metres del nivell del mar i la consegüent regressió de 700 metres de platges. La responsable de canvi climàtic de l'ONG, Tatiana Nuño, ha afegit que la pujada del nivell del mar tindrà uns costos directes de 17.000 milions d'euros anuals el 2100 per als països de la UE.