El Govern català ha acordat donar suport a la inscripció de la candidatura Cuina catalana-salva-guarda del patrimoni culinari de Catalunyaal "Registre de les millors pràctiques del patrimoni cultural immaterial" de la Unesco. L'assoliment d'aquest reconeixement comportaria situar la cuina catalana i les iniciatives de salvaguarda del patrimoni gastronòmic català com a model internacional de referència, que ha de comportar beneficis directes i indirectes en el camp cultural, gastronòmic, agroindustrial, educatiu, comercial i turístic. La iniciativa impulsa la preservació i la difusió de la cuina catalana mitjançant diverses accions, com un procés de certificació dels principals productes agroalimentaris.

Així, s'endegarà un procés de certificació dels principals productes agroalimentaris de Catalunya, es crearà la Gastroteca.cat, que promocionarà la comercialització de productes agroalimentaris locals; la promoció d'una acció legislativa perquè el Parlament de Catalunya reconegui la cuina tradicional catalana i l'edició del Corpus del Patrimoni Culinari Català, que agruparà més de 1.200 receptes des del segle XIV fins avui.

A banda, també es promourà la marca de garantia Cuina Catalana, amb un reglament que integra un mínim del 40% de plats de cuina tradicional, de manera que es garanteix la continuïtat i es potencia els productes alimentaris, restauradors, pastissers, establiments gurmet, menjadors escolars i allotjaments especialitzats (hotels, fondes, cases de turisme rural).

El procés de sol·licitud i presentació de la candidatura ha tingut l'assessorament d'un grup d'experts universitaris de la UB, la UOC i l'Institut d'Estudis Catalans. El 10 de maig del 2013 el Consell Assessor de Patrimoni Cultural Català va emetre un informe favorable sobre la proposta que va ser presentat al ministeri d'Educació, Cultura i Esport, que ha d'emetre l'informe corresponent a la Unesco.