Maria Estruch, professora i escriptora, amb un extens bagatge de recerca cultural, va rebre la diada de Sant Joan a la tarda el premi Flama a la Cultura Popular de Navàs, el primer reconeixement en trenta anys d'història d'aquest guardó que atorguen a una dona les entitats culturals i l'Ajuntament navassenc, convocats per l'Agrupació Sardanista.

En l'acte de proclamació es va reconèixer que l'absència de dones al llarg de tres dècades del premi Flama havia estat "injusta i incomprensible". De Maria Estruch, se'n va destacar la capacitat de treball, la seva vocació pedagògica i la seva humilitat.

El guardó li va lliurar l'alcalde de Navàs, Jaume Casals, que es va felicitar de la bona tria que van fer les entitats i va lloar la personalitat de Maria Estruch, de Sant Cugat del Racó.

Per la seva part, l'homenatjada va acceptar el premi en nom dels cinc-cents avis que ha entrevistat en la seves recerques, i dels seus companys, amics, mestres i familiars que l'han acompanyada en tot aquest camí.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Navàs, Josep Casafont, va llegir un fragment de la proclama de la Festa Nacional dels Països Catalans.

L'acte es va haver de traslladar a la pista coberta del Club d'Avis a causa de les inclemències climatològiques. Una audició de sardanes amb els Lluïsos de Taradell i l'actuació de l'Esbart Manresà van posar la cirereta al pastís de la festa amb un recital de danses i la nit de Sant Joan com a principal motiu.