La Zarzuela podria anunciar en les properes setmanes la separació formal de Joan Carles i Sofia, que en realitat ja fan vides independents, segons va informar ahir el diari italià La Repubblica. Altres informacions divulgades també ahir parlaven de "divorci", una mesura que és molt improbable perquè la reina Sofia, que seria la impulsora de la decisió, n'és contrària per les seves conviccions religioses.

L'absència d'una veritable vida de parella s'hauria més o menys dissimulat mentre Joan Carles va ser titular de la corona i ella "una gran professional" en frase d'ell, però ara el seu paper institucional ha perdut molta rellevància, i la transmissió de la corona al seu fill Felip ha estat consumada. "Durant anys, la reina ha aguantat en silenci les infidelitats del seu marit. Ara ja no hi ha necessitat d'amagar la realitat", explica La Repubblica en el seu article, que també expressa el dubte de si podran continuar compartint el palau de la Zarzuela, tot i que ocupen ales diferents i es comuniquen a través dels seus secretaris.

Les vacances separades d'aquest any han acabat de cridar l'atenció dels cronistes. "Sofia se n'ha anat a Mallorca, on ha portat amb equilibri i discreció les vacances dels Borbons al palau de Marivent" i ha exercit d'àvia dels seus néts; mentrestant, de Joan Carles no s'ha fet públic ni on havia anat, ni amb qui, durant les tres setmanes que separen un acte oficial a Colòmbia el 8 d'agost i el debut de la selecció espanyola al mundial de bàsquet, el 29 d'agost.