Les companyies Boeing i SpaceX han estat triades per transportar de nou astronautes de la NASA a l'Estació Espacial Internacional en vehicles i amb tecnologia nord-americans, sense dependència de tercers països. El contracte, valorat en uns 6.800 milions de dòlars, recupera per a empreses privades nord-americanes unes tasques que des del 2011, amb la retirada dels transbordadors espacials, estaven en mans de les del programa espacial rus Soyuz.

"Des del primer moment el govern de Barack Obama va deixar clar que aquesta gran nació a la Terra no hauria de dependre d'altres països per anar a l'espai", va dir el director de la NASA, Charles Bolden, en una roda de premsa des de cap Cañaveral, a Florida.

Bolden va explicar que esperen que aquest multimilionari contracte permeti posar fi el 2017 a la dependència de Rússia per portar al personal fins a l'EEI.

Boeing rebrà 4.200 milions de dòlars, mentre que la NASA concedirà a Space X, la companyia d'Elon Musk, cofundador del sistema de pagaments per Internet PayPal, 2.600 milions de dòlars.

Els llançaments es faran des del tradicional centre de cap Cañaveral, a la costa est de Florida, en el cas de la companyia Boeing en la seva càpsula espacial CST-100, i en el de SpaceX en el seu coet espacial Dragon.

Amb aquest contracte, tot el procés d'enviament d'astronautes o equips a l'espai tornarà a mans nord-americanes i es tornarà a desenvolupar amb tecnologia d'aquest país. Es calcula que l'anomenat "servei de taxi" del programa espacial rus Soyuz cobrava més de 70 milions de dòlars per cada astronauta.