"La genètica no aporta informació clínicament rellevant" per predir l'Alzheimer, ja que la seva incidència com a factor de risc en l'aparició de la malaltia és molt mínima, segons va explicar abans-d'ahir a la nit l'investigador de la Fundació Pasqual Maragall Juan Domingo Gispert, als més de 1.600 voluntaris de l'estudi Alfa per a la detecció precoç de l'Alzheimer, en el qual han participat 2.500 persones.

Gispert va recomanar als assistents, la majoria dels quals eren familiars de persones que han patit Alzheimer, que incideixin en aquells factors de risc que es poden modificar ja que "més del 30% dels casos d'Alzheimer podrien evitar-se amb hàbits de vida més saludables".

La Fundació Pasqual Maragall i l'obra social La Caixa van congregar més de 1.600 voluntaris i col·laboradors de l'estudi Alfa (Alzheimer i Famílies), impulsat per aquestes institucions, a l'auditori del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), on es va exposar l'estat de la investigació d'aquesta malaltia i com des de l 'estudi Alfa treballen per vèncer-la.

El director general de la Fundació Maragall, Jordi Camí, va remarcar la figura del cuidador i va explicar que el principal objectiu de la fundació és "aportar solucions perquè cada vegada hi hagi menys persones afectades. Això només serà possible apostant per la prevenció".

El director general de l'obra social La Caixa, Jaume Lanaspa, va destacar que la investigació és una de les línies prioritàries de la seva institució a la qual destinen gran part dels seus recursos i va posar en valor el doble paper dels assistents, "voluntaris i cuidadors, que són els vertaders herois d'aquesta aventura".