La sempre ombrívola presó d'Alcatraz, a San Francisco, va viure ahir una de les seves jornades més peculiars amb la inauguració de la darrera exposició de l'artista i activista xinès Ai Weiwei, centrada en la llibertat i els drets humans. Weiwei no va poder assistir a l'acte perquè les autoritats xineses li han retirat el passaport perquè no pugui abandonar el país.

"@Large", com ha estat batejada la mostra, recupera elements de la tradició xinesa com les flors de porcellana o els estels en forma de drac, que Weiwei ha disposat a les inhòspites sales de l'antiga presó de màxima seguretat per crear set instal·lacions, totes carregades de simbolisme.

"Aquest projecte abasta temes com els drets humans, la llibertat d'expressió, les responsabilitats individuals i el paper de la comunicació per crear una societat justa", va explicar la comissària de la mostra, Cheryl Haines, qui va subratllar que el fet que sigui precisament una de les presons més famoses del món la que aculli aquesta mostra té una profunda càrrega afegida.

Alcatraz rep 1,5 milions de visitants a l'any, la qual cosa suposa gairebé 5.000 persones al dia, que durant els propers mesos podran gaudir de l'art d'Ai Weiwei.