La vespa asiàtica s'ha estès més enllà de les comarques gironines i els Agents Rurals ha detectat nius, per primer cop, a les dues comarques del Vallès. El Departament d'Agricultura ha confirmat la presència d'exemplars de vespa vel·lutina al municipi de Vacarisses, al Vallès Occidental, i un niu d'aquesta espècie invasora a Caldes de Montbui, al Vallès Oriental.

L'insecte no representa un risc addicional per a les persones però sí que provoca pèrdues importants al sector apícola català perquè ataca els ruscos d'abella autòctona. Des de l'1 de gener, ja s'han detectat 32 casos que confirmen que l'insecte també ha arribat a les comarques del Pla de l'Estany, l'Alt Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Ripollès.

El primer exemplar al Vallès Occidental, el van detectar els Agents Rurals després de rebre un avís a Vacarisses. Tot seguit, van instal·lar trampes per determinar si es tractava d'un fet aïllat o d'una arribada fortuïta, o si hi havia la possibilitat d'una colònia de vespes asiàtiques establerta a la zona.

De moment el cos d'Agents Rurals de la Generalitat ha col·locat més de 25 trampes de captura a diferents paratges i diversos abeuradors per intentar establir, per triangulació, la direcció de retorn al niu que emprenen les vespes i determinar així la zona on actuen aquests insectes invasors.