El mòdul Philae de la sonda Rosetta, que abans-d'ahir va rebotar dues vegades i va aterrar a la tercera sobre la superfície d'un cometa, "ja està fent ciència", va confirmar Emmet Fletcher, enginyer de l'Agència Espacial Europea (ESA). "Philae està estable a la superfície del cometa 67P/Txuriumov-Gerasimenko, ja estem fent ciència i sens dubte la missió Rosetta està sent un èxit", va afirmar aquest enginyer.

El mòdul Philae va arribar dimecres al cometa després d'unes set hores de vol i va donar el senyal que era "viu" a les 16.02 hores GMT, una mitja hora després del seu aterratge en l'astre esmentat.

Hores després, els científics i enginyers van començar a sospitar que els arpons per subjectar-lo no s'havien disparat.

Fletcher ha explicat que Philae va arribar a protagonitzar fins a tres aterratges: a les 15.33 hores, a les 17.26 i a les 17.33. Això es va deure precisament al fet que els arpons, dissenyats per enfonsar-se en el cometa fins a dos metres, no es van activar.

Aquest enginyer de l'ESA, de la qual depèn la missió Rosetta, ha assenyalat que encara s'està investigant què va passar amb els arpons. Quant a si hi hauria possibilitat d'activar-los, Fletcher ha precisat que això també s'analitza: "cal veure si es pot i si s'ha de de fer". No obstant això, aquest enginyer ha relatat que Philae va ser dissenyat per afrontar "moltes situacions diferents"; ara, ha continuat, està agafat al cometa a través de les seves potes "fermes".

Fletcher ha insistit que Philae ja està fent ciència -la fa des que va començar el seu descens. Al centre de control de l'ESA es van rebre ahir les primeres imatges captades pel mòdul. A més, hi ha una connexió "molt bona" amb el mòdul i ja s'han descarregat dades científiques que estan sent processats, deia ahir a la tarda l'enginyer. Encara que fallessin els arpons, dimecres va ser un "èxit", va subratllar Fletcher, que va recordar que des que la sonda Rosetta va aconseguir el seu objectiu, el cometa 67P/Txuriumov-Gerasimenko, s'han descobert coses que ni imaginaven.

"Mai ningú havia aconseguit això. Totes les dades són útils, fins els rebots de Philae", va concloure aquest enginyer.

La Comissió Europea (CE) va destacar ahir l'"immens pas" que suposa per a la ciència i l'exploració espacial l'aterratge del mòdul Philae al cometa.

La comissària europea de Mercat Interior i Indústria, Elzbieta Bienkowska, va felicitar l'Agència Espacial Europea i els països que participen en la Rosetta i va considerar que la missió "ajudarà a comprendre millor l'estructura del nostre sistema solar".