Contínues batudes, fortes multes, fins i tot presó i una vida laboral a la clandestinitat. És el que afronten els professionals del tatuatge a Corea del Sud, un país on l'art d'injectar tinta a la pell és il·legal tot i que la moda creix cada any.

"Com que és il·legal, no podem posar un cartell a la porta", s'excusa Kim Ki-bok, un dels tatuadors més reconeguts a Seül, a l'entrada del seu estudi camuflat com un simple pis residencial a la quarta planta d'un vell edifici del cèntric barri de Hongdae, bressol de l'art i les noves tendències en el país coreà.

Tot i que legalment figuren com "aturats", quatre tatuadors treballen cada dia des de fa 10 mesos en aquest local durant llargues hores, amb un ull posat en la pell del client i l'altre en una possible irrupció d'agents de la policia.

Des que fa uns dos anys va aconseguir fer-se un nom entre els aproximadament 20.000 tatuadors que hi ha a Corea del Sud -segons estimacions del Govern- Kim contorneja amb les seves agulles la pell d'unes tres persones cada dia.

"He tingut sort i mai m'han agafat", comenta a Efe, encara que reconeix que molts dels seus amics han rebut "fortes multes" i "fins i tot algun ha entrat a la presó", assegura.

Les lleis sud-coreanes consideren els tatuatges un procediment mèdic que només poden realitzar doctors titulats en clíniques i hospitals, cosa que relega a la clandestinitat als autèntics professionals d'aquest àmbit.

"Cada vegada més ciutadans es tatuen i el 99 per cent ho fa en estudis il·legals, pel que han sorgit problemes", com denúncies per males pràctiques producte de la desregulació, va exposar al Parlament el diputat Kim Chon-jin quan a finals de l'any passat va presentar una proposta per legalitzar aquests procediments.