El Ministeri egipci d'Antiguitats va anunciar ahir el descobriment prop del Caire de la tomba d'una reina de la V dinastia faraònica (entre els anys 2.500-2.350 a.C), de la qual fins ara es desconeixia la seva existència. La nova faraona es diu Jintakus III i en els relleus de les parets de la tomba apareix identificada com "la dona del rei" i "la mare del rei".

El ministre d'Antiguitats, Mamduh al Damati, va explicar en un comunicat que en la cambra mortuòria s'hi van trobar també 24 estatuetes i utensilis de pedra calcària i quatre de coure, que conformen l'aixovar funerari de la reina.

La tomba va ser trobada per una missió arqueològica txeca, en col·laboració amb el Ministeri egipci, a la zona d'Abu Sir, al sud-oest del Caire. El director de la missió txeca, l'arqueòleg Miroslav Barta, va indicar que el descobriment d'aquesta tomba ha revelat una part desconeguda de la història de la V dinastia, i ha confirmat la importància del paper de les dones en les corts egípcies.

La tomba se situa en un petit cementiri situat al sud-est de la col·lecció funerària de l'anomenat rei Rá Nefr Ef, que va ser descoberta pels arqueòlegs a principis dels anys noranta. Aquest fet ha portat als experts a suggerir que Jintakus III pot ser la dona de Rá Nefr Ef, del que actualment hi ha molt poca informació, i la mare del faraó Menkahur.