Les autoritats d'Agra, al nord de l'Índia, han prohibit la crema de fems de vaca, utilitzats com a combustible, per reduir la contaminació que esgrogueeix el marbre blanc del Taj Mahal, una de les set meravelles del món.

"Un estudi recent diu que a causa de les partícules de carboni el marbre blanc s'està tornant groc", va dir a l'agència local PTI un responsable de la conservació del monument, Pradeep Bhatnagar. L'estudi el van elaborar experts de l'Institut de Tecnologia de Geòrgia i la Universitat de Wisconsin, tots dos dels Estats Units, així com l'Institut Indi de Tecnologia-Kanpur i el Servei Arqueològic de l'Índia.

La crema dels fems de vaca secs, un combustible tradicional a les llars, serà sancionada amb una multa i les autoritats de la ciutat promouran l'ús de gas, tant en l'ús domèstic com per a vehicles.

Aquestes partícules contaminants "no marxen amb les pluges i era difícil aixecar bastides al voltant del Taj Mahal per tractar els marbres químicament, de manera que no hi havia una altra opció que prendre aquesta iniciativa", va assegurar Bhatnagar.

La ciutat estudia prohibir també la crema de carbó, una altra de les causes de l'emissió de carboni a l'atmosfera que envolta el monument Patrimoni de la Humitat, ja que aquest combustible és molt utilitzat a Agra per elaborar polseres i cuinar dolços típics.