Recorden aquell anunci d'una famosa marca de cervesa on Els Amics de les Arts i l'actor Quim Gutiérrez ens preguntaven a tots "què tenim" a Catalunya? Ressaltava el Barça més català de la història, amb Pep Guardiola al capdavant, festes com la Patum de Berga i paisatges com la Cerdanya per fer-nos enorgullir del nostre país.

Doncs el mateix han fet, però en versió estrictament local, tres joves de Navarcles, que mostren amb satisfacció les singularitats del seu poble en una original i peculiar gravació. Es diuen Adrià Gràcia, Marina Rivero i Marc Morera, i ho han fet per un treball de la Universitat de Lleida, on tots tres estudien Periodisme i Comunicació.

Desconeixem la nota final que els han posat, però si de les visualitzacions depèn, ja els podem avançar que serà alta. I és que, com a mínim a Navarcles, la difusió ha estat notòria: acumulen centenars de visualitzacions a You Tube i un bon grapat de likes i comentaris a les xarxes socials. El primer dia van arribar a les 500 i ahir ja fregaven les 700.

I es preguntaran, què tenen a Navarcles? El vídeo barreja aspectes clarament humorístics amb exemples reals del tot. Es fa ressò de l'atleta Rosa Morató, olímpica a Pequín 2008, però també subratlla els "dos quilòmetres de costa" que té el poble (fent referència al llac, conegut com la platja de Navarcles). I parodia aquell totpoderós Barça de les sis copes remarcant que a Navarcles també hi ha "jugadors formats a casa, els millors de la comarca".

Sense voler-ho (o sí), la cinta s'ha convertit en una bona promoció de tot el poble: s'hi esmenta des d'entitats (com els grups de teatre o el CF Navarcles) fins a bars, comerços i restaurants. I es fa difusió del paisatge local (amb les Rutes de les Fonts i el Cap de la Serra de protagonistes) i, fins i tot, del patrimoni oral.

I no n'avancem res més. El millor és engegar el mòbil, la tauleta o l'ordinador i veure'l a www.youtube.com/watch?v=yUYycdyUGE4 o al web de Regió7.