Manresa és per tercera vegada una de les tres seus de la província de Barcelona on es faran les proves de les Olimpíades de Geologia, adreçades a estudiants de batxillerat de tot Catalunya que hagin cursat assignatures com Ciències naturals, Ciències de la terra i del medi ambient, Geologia, Ciències del món contemporani, etc.

Enguany es bat el rècord d'inscrits. Així, el dia 6 de febrer l'EPSEM acollirà gairebé 90 alumnes, que competiran, amb els seus coneixements geològics, per endur-se algun dels premis de les olimpíades i per passar a la fase estatal de la competició. El Geoparc col·labora en aquesta activitat i oferirà una visita de camp als premiats.

En concret, la seu de la Catalunya Central rebrà 87 alumnes de Manresa, Artés, Santpedor, Berga, Solsona i Esparreguera, la millor xifra de participants de les tres edicions, que l'any passat s'havia quedat en una quarantena d'alumnes.

Els estudiants hauran de fer una primera prova individual tipus test, i una segona en grup, en què hauran de fer alguns exercicis sobre reconeixement de minerals, roques i fòssils, anàlisi de mapes geològics i talls i problemes senzills derivats de la interpretació de mapes geològics. Els millors passaran a la fase estatal de les proves, que es faran a Alacant a final de març.

El Geoparc de la Catalunya Central ha dut a terme un parell d'activitats prèvies a les olimpíades amb el Camp d'Aprenentatge del Bages, que es preveu que tinguin continuïtat. D'una banda, es va programar una jornada amb professors per treballar aspectes pràctics de les proves. En segon lloc, amb la col·laboració del Museu de Geologia Valentí Masachs, s'ha creat La maleta de les olimpíades, amb mostres de minerals, roques i fòssils, que els centres interessats poden demanar en préstec una setmana per treballar la identificació visual de les mostres.