La famosa marmota Phil va sortir ahir del seu cau a la localitat de Punxsutawney, a l'estat de Pennsilvània i va veure la seva ombra, el que augura, segons la tradició, que l'hivern als Estats Units serà llarg aquest any i es prolongarà durant sis setmanes més.

En canvi, la marmota Chuck de Nova York no va veure la seva ombra i per tant va anticipar que la primavera arribarà abans del previst, en sortir del seu cau per complir una tradició que l'any passat va costar la vida a la seva predecessora per un descuit de l'alcalde Bill de Blasio, a qui va caure dels braços. Ahir, l'alcalde va optar per no tocar l'animal, que va sortir del seu cau protegit per una urna de plexiglàs. "Així es més segur per a les dues espècies", va fer broma De Blasio.

Que la marmota vegi la seva ombra significa que el dia és assolellat, i si no la veu és perquè està ennuvolat. Així la marmota respon, en el mateix dia de l'any, a la dita catalana "Si la Candelera (2 de febrer) plora, l'hivern és fora, si la Candelera riu, l'hivern és viu".