Una molècula per tractar l'Alzheimer i recuperar la memòria ha estat provada amb èxit en ratolins per investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Universitat de Barcelona i del Consell Superior d'Investigacions Científiques.

Segons els assajos, la molècula, que ha estat patentada als EUA, ha mostrat un efecte neuroprotector en ratolins transgènics com a model experimental de la malaltia d'Alzheimer.

Després de moltes proves, han aconseguit la molècula ASS234, "que estimula la transmissió colinèrgica i monoaminèrgica, mostra un efecte antiapotòtic, antioxidant i és capaç de disminuir la formació d'oligòmers del betaamiloide, disminuir el nombre de plaques d'amiloide en ratolins transgènics", han informat els científics.

Els científics, que han presentat el seu avanç a diferents grups de laboratoris farmacèutics, han desenvolupat l'ASS234 com un híbrid de dues molècules conegudes. Una d'elles és el donepezil, actualment utilitzat en el tractament de la malaltia d'Alzheimer, i l'altra el compost PF9601N, un inhibidor de l'enzim monoamina-oxidasa B (MAO B), patentat i desenvolupat pels mateixos investigadors de la UAB i del CSIC, amb demostrat efecte neuroprotector en models experimentals de la malaltia de Parkinson.

La síntesi i disseny de la molècula han estat duts a terme pels investigadors José Luis Marco Contelles i Francisco Javier Luque.