Els artistes fallers han esmolat un any més la seva sàtira i la seva ironia per reflectir una realitat en la qual, al costat de clàssics com el rei Joan Carles, Mariano Rajoy i Rita Barberá i temes com la corrupció i la política, aquest any s'han colat el líder de Podem, Pablo Iglesias, i el petit Nicolás.

Al costat d'ells, l'àcida crítica fallera no oblida retratar els nous reis d'Espanya i ha omplert de color i imaginació ninots amb cares molt conegudes del món de la política, l'esport i el famoseig, a més de clavar queixalada a personatges relacionats amb la corrupció com Bárcenas i Fabra.

Totes aquestes creacions es podran veure a l'Exposició del Ninot de València, que comença el compte enrere per a les Falles del 2015 i enceta el procés popular per triar dues figures (una gran i una altra infantil) que, entre totes les presentades, se salvaran de la crema en la nit del 19 de març.

Aquest any Pablo Iglesias ha estat el gran protagonista com a nou personatge, que l'enginy dels artistes fallers l'ha transformat en Robin Hood, en una oca, en un superheroi amb antifaç inclòs, levitant o assegut al vàter després de prendre el laxant "La casta" i amb paper higiènic amb la cara de Rajoy.

En aquesta mostra, que avança el contingut del que seran les falles del 2015, Francisco Nicolás Gómez, més conegut com el petit Nicolás, es multiplica i li demana un selfie a l'alcaldessa Rita Barberá, es cola al costat d'Artur Mas i part de la família Pujol i apareix com a innocent escolar amb dos globus amb les cares del rei Joan Carles i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

L'àcida sàtira fallera també s'ha fet ressò del canvi de poders a la Prefectura de l'Estat, amb l'abdicació del rei Joan Carles, que, a punt de marxar de vacances, apareix en banyador amb un flotador a la cintura en forma d'elefant al costat de la reina Sofia, i el protagonisme que han cobrat els nous reis en la vida espanyola.

La nova parella reial apareix també caricaturitzada en diverses escenes: en una d'elles, Felip i Letícia estan caracteritzats com a faraons amb el cap del rei Joan Carles als seus peus, i en una altra apareixen vestits de gala en un ball, amb una bandera republicana a l'esquena.

El president del govern, Mariano Rajoy, manté el seu protagonisme entre els ninots fallers, entre els quals apareix amb un desembussador a la mà lluitant contra la immundícia que desborda de la tassa del vàter en forma de "corrupció", "Bárcenas" i "Fitur".

També ha estat caricaturitzat com el dependent de la "xarcuteria Marianico", on se'l veu amb un ganivet tallant xoriços, o assegut sobre una bomba (les eleccions) i el cronòmetre del compte enrere, que sona amb el famós "tic, tac" encunyat per Pablo Iglesias.

De nou l'alcaldessa de València arrasa com a personatge faller. A més d'aparèixer al costat del petit Nicolás, Rita Barberá surt reflectida com Rambo arrasant el barri del Cabanyal o com King Kong (Rit-Kong) a la mítica escena en què el goril·la agafa els avions per llançar-los, en aquesta ocasió, sobre la torre del Miquelet.

L'extresorer del PP Luis Bárcenas disfressat com un lladre d'Alí Babà o amb un sac de diners, l'expresident de la Diputació de Castelló Carlos Fabra en una banyera a "la presó de l'avi" o una partida de Black Card són altres clares referències als diferents casos de corrupció a Espanya.

El president de la Generalitat, Alberto Fabra; el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i la cancellera Merkel també tenen el seu lloc entre els ninots fallers.