Dos científics han aconseguit erosionar la placa que es forma al cervell dels pacients d'Alzheimer amb una tècnica experimental aplicada a ratolins, alguns dels quals van recuperar memòria, segons un estudi publicat a la revista especialitzada Science Translational Medicine.

El dany cerebral en la malaltia d'Alzheimer s'origina a causa d'uns dipòsits anormals de fragments de la proteïna betaamiloide. Aquests dipòsits formen unes plaques que es concentren i formen uns cúmuls o cabdells impenetrables que afecten la transmissió entre les cèl·lules nervioses del cervell.

El tractament d'aquesta malaltia continua sent difícil, en part, perquè el cervell té una barrera protectora, formada per una densa capa de cèl·lules estretament unides que impedeix que penetri qualsevol substància potencialment nociva que circula per la sang, però també els medicaments. El neurocirurgià Jürgen Göt i Gerhard Leinenga, de l'Institut del Cervell de la Universitat de Queensland, a Austràlia, van explorar les possibilitats per intentar penetrar en el cervell del ratolí i erosionar la placa betaamiloide.