Els nord-americans John F. Nash Jr i Louis Nirenberg han estat distingits avui amb el premi Abel, considerat el "Nobel de les matemàtiques", pels seus estudis en l'àrea de la teoria d'equacions diferencials no lineals parcials.

Nash, de 86 anys, va guanyar el 1994 el Nobel d'Economia per la seva teoria dels jocs, i és conegut també per inspirar la pel·lícula Una ment meravellosa (2001), que narra la seva lluita contra l'esquizofrènia.

L'Acadèmia de les Ciències i les Lletres de Noruega va destacar en la decisió, difosa ahir a Oslo, les contribucions "sorprenents i seminals" de tots dos i les aplicacions d'aquestes en l'anàlisi geomètrica.

Les seves teories són usades també per descriure lleis fonamentals dins de la física, la química o la biologia i poden servir per explicar fenòmens com les cues del trànsit, la circulació sanguínia o els tsunamis.

Nash va desenvolupar la seva carrera a la Universitat de Princeton i l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), mentre que Nirenberg, quatre anys més gran, va treballar a l'Institut Courant de Ciències Matemàtiques de la Universitat de Nova York.

Encara que no van col·laborar formalment en cap publicació, l'Acadèmia considera que durant la dècada del 1950 es van influir mútuament.

Nirenberg i Nash succeeixen en el palmarès del premi el rus Yakov G. Sinai. El guardó, que està dotat amb 6 milions de corones noruegues (750.000 euros, 1 milió de dòlars), els serà lliurat el 9 de maig en una cerimònia a Oslo.

El premi Abel es denomina així en record del matemàtic noruec Niels Henrik Abel (1802-1829), i va ser establert pel Parlament noruec el 2002.

El Comitè Abel, compost per cinc matemàtics reconeguts internacionalment, és l'encarregat d'escollir cada any el guanyador del guardó.