Segueix-nos a les xarxes socials:

La fotògrafa Kyoko Aihara desmunta estereotips d'unes artistes anomenades geishes

Assegura que fins ara la figura de la geisha no ha estat realment ben coneguda ni tan sols pels japonesos per la manca d'informació

La fotògrafa Kyoko Aihara desmunta estereotips d'unes artistes anomenades geishesKyoko Aihara/efe

La imatge de les geishes s'ha creat a base d'estereotips i fins i tot els ha arribat a confondre amb prostitutes, però la veritat és que són, bou, "artistes" que "hereten la cultura tradicional "del Japó, segons explica a Efe la periodista i fotògrafa japonesa Kyoko Aihara.

Aihara ha presentat en diverses capitals la conferència "La fortalesa de la cultura japonesa: els hanamachi de Kyoto. El món de les geiko i les maiko", emmarcat en el cicle organitzat per la Fundació Japó "Desafiant estereotips: coses que creiem que sabem però no sabem de la cultura japonesa".

Fins ara, la figura de la geisha no s'ha conegut "ni tan sols pels japonesos" per "falta d'informació", i Aihara creu arribat el moment de "canviar aquesta imatge i transmetre la realitat".

La fotògrafa va començar a estudiar el tema a partir d'un encàrrec que li van fer a Londres, per al que va haver de endinsar-se en la cultura dels "hanamachi", els barris que habiten les geisha.

En els "hanamachi" no es pot entrar sense acreditació, i Aihara només va poder fer-ho gràcies a "una coneguda" que la va posar en contacte amb una geisha. Així va tenir "la sort" de treballar colze a colze amb comerciants d'accessoris, sastreries de quimonos i cuines, i va poder visitar els cinc "hanamachis" que hi ha a Kyoto.

D'aquesta manera, s'ha pogut documentar com és el període d'instrucció de les professionals, que han d'aprendre protocol, ornamentació, teatre i dansa clàssica. Per començar, detalla, hi ha "una diferència" important en com es denomina aquest "ofici": a la zona est del país es denomina geisha, mentre que el nom pel qual se les coneix a l'oest és "geiko". Les "geiko" vesteixen un "quimono especial" de la zona i, per a elles, explica Aihara, portar aquest nom suposa "un honor", fins al punt que "s'enfaden" si se'ls diu geisha, perquè algunes dones "dedicades a la prostitució" s'autodenominen així, cosa que ha "provocat confusió" fins i tot entre els japonesos. Un altre motiu de desinformació en el propi Japó es deu al fet que "mai s'ha escrit res no fictici" sobre aquestes dones, i les seves vides s'han conegut només "a través de les novel·les", que no reflecteixen la realitat.

Prem per veure més contingut per a tu