S'ensorren la teulada i la tercera planta d'un bloc deshabitat al carrer Sobrerroca de Manresa

Els veïns del número 25 no podran tornar a casa fins que no es corrobori que no hi ha risc d'afectació al seu edifici

L'Ajuntament actuarà subsidiàriament per tal d'estabilitzar un edifici que el 2017 ja havia patit un enfonsament parcial

Un precinte protegeix l'edifici afectat del carrer Sobrerroca, que ha col·lapsat per dins

Un precinte protegeix l'edifici afectat del carrer Sobrerroca, que ha col·lapsat per dins / MIREIA ARSO

La teulada i la tercera planta del bloc situat al número 27 del carrer Sobrerroca han col·lapsat a l'interior de l'edifici aquesta nit de dilluns. En el moment de l'esfondrament, no hi havia ningú a dins, ja que actualment l'edifici es troba deshabitat. Les tres famílies del bloc 25, l'adjacent a l'afectat, han estat desallotjades i no podran tornar a casa fins que no es corrobori que no hi ha cap risc d'afectació. L'Ajuntament de Manresa actuarà subsidiàriament i desmuntarà parcialment la façana per comprovar l'afectació i valorar si es pot mantenir en part o cal procedir a l'enderroc total.

Els serveis d'emergències han rebut la trucada que els avisava de l'incident a les 10 del vespre. Els veïns els han alertat després de sentir un fort soroll. Fins al carrer Sobrerroca s'hi han desplaçat nou dotacions dels Bombers, que des de fora ja han pogut veure que l'esfondrament havia estat de diverses plantes. No hi han accedit degut del perill de col·lapse de les plantes inferiors i han fet una observació des del camió escala. Entre els equips que hi han treballat, hi havia la unitat canina, que ha estat l'encarregada de rastrejar que no hi hagués ningú a l'interior i el Grup d'Estructures Col·lapsades.

Després de revisar l'immoble han confirmat, juntament amb el propietari, un particular, que no hi havia ningú a l'interior. De forma preventiva, els Bombers han evacuat 10 persones dels edificis propers, concretament dels blocs 34 i 25, que en alguns casos s'han traslladat en cases d'amics o familiars i en altres han estat acollits a l'alberg de Manresa. Testimonis de l'incident han explicat a aquest diari que diumenge ja van sentir un petit terrabastall, però no li van donar importància. L'arquitecte municipal, la Policia Local de Manresa, els Mossos d'Esquadra i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) també s'han desplaçat fins al lloc.

Tres famílies desallotjades sense data de retorn

Aquest dimarts al matí els residents del bloc 34 han pogut retornar a casa, mentre que les tres famílies del bloc 25, que és l'adjacent a l'afectat, encara no podran tornar fins que no es corrobori que no hi ha cap risc d'afectació. En aquest sentit, la Policia Local els ha acompanyat a agafar les seves pertinences per tal de traslladar-se en cases de familiars o bé a l'alberg a l'espera que es valori l'estat del seu edifici. Una de les famílies residents en aquest bloc són un matrimoni gran, de 84 i 87 anys, i la seva filla explicava a aquest diari que temporalment s'estaran a casa seva i aquest matí han hagut d'agafar a correcuita els objectes de valor i la documentació sense tenir cap certesa sobre quan podran tornar.

Personal tècnic de l’Ajuntament ha inspeccionat l’edifici des de primera hora del matí de dimarts. Els serveis municipals han informat que l’Ajuntament actuarà subsidiàriament per tal d'evitar el risc i estabilitzar l'edifici. De manera immediata, es procedirà a desmuntar parcialment la façana, començant per la part superior, per comprovar l’afectació i valorar si es pot mantenir o cal procedir a l’enderroc total. Un cop eliminat el perill d’ensorrament, la propietat haurà d'actuar com cregui convenient, acabant l’enderroc o procedint a la rehabilitació.

Fonts municipals han explicat que la finca ja havia patit algun enfonsament parcial el 2017 i s’hi havien fet uns treballs per eliminar el perill. Després, es va tancar a l’espera que fos rehabilitada. En aquest moment, no hi havia cap ordre d’execució en curs, segons informa l'Ajuntament.

Circulació tallada

Amb motiu d'un enfonsament, el carrer Sobrerroca està tallat al trànsit entre el carrer Joc de la Pilota i el passatge dels Amics. Per aquest motiu s’ha invertit de sentit de circulació el carrer Joc de la Pilota, el carrer del Carme i el carrer Cap del Rec per mantenir l'accés de vehicles autoritzats des de la plaça Europa a la plaça Major. L'Ajuntament destaca que en aquests moments encara no es pot concretar quants dies s'allargaran els treballs que afecten la circulació.

L'edifici esfondrat aquest dimarts al carrer Sobrerroca de Manresa

L'edifici esfondrat aquest dimarts al carrer Sobrerroca de Manresa / Jordi Morros

Subscriu-te per seguir llegint